Elbilferie: Dette avgjør hvor vi drar

Ny undersøkelse viser hva som er viktig når elbilister skal planlegge bilferien.

FERIE I ELBIL: Mange planlegger ferie i elbil for første gang. I denne saken får du blant annet gode råd før du legger ut på veien. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FERIE I ELBIL: Mange planlegger ferie i elbil for første gang. I denne saken får du blant annet gode råd før du legger ut på veien. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): I en fersk undersøkelse som Norstat har utført for NAF, kommer det fram at hele 34 prosent av oss planlegger bilferie for å oppleve landet i sommer.

Og mange av oss skal dessuten feriere i elbil for aller første gang, i biler som kanskje trenger påfyll av strøm oftere enn man måtte fylle diesel eller bensin på «gamlebilen»

Lademulighetene avgjør

Derfor er det nettopp dette med rekkevidde og lademuligheter som påvirker flest når de skal dra på elbilferie. Det viser en ny undersøkelse som Yougov har utført for forsikringsselskapet If, der 1008 respondenter fra hele Norge deltok.

34 prosent av de som planlegger ferie i elbil, velger reiserute ut fra tilgang på lademuligheter. 17 prosent av elbileierne - omtrent én av seks - svarer at de ikke bruker elbilen til bilferien, fordi de mener det er for dårlig tilgang på lading langs veien.

I undersøkelsen svarer videre 39 prosent at de laster ned kart eller app med oversikt over lademuligheter før de legger ut på veien.

- Og så har vi de litt mer eventyrlystne: To av ti elbileiere svarer at de tar ting litt som de kommer, og improviserer lading underveis på turen, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Dette skjer om du går tom

Alle som har kjørt bilen tom for drivstoff, vet at det er en meget ubehagelig følelse, uansett om bilen går på diesel, bensin eller strøm.

- På sommeren opplever vi hvert år at det er en del som går tom for drivstoff og trenger veihjelp på bilforsikringen. De siste årene har det blitt flere og flere elbiler som går tomme for strøm. Elbilene har samme dekning på ordinær forsikring og mulighet for å tilkalle redningsbil, sier Clementz.

SJEKK FORSIKRINGEN: Om du er redd for å gå tom for strøm på veien, bør du sjekke hva du har av dekning i forsikringen din, råder Sigmund Clementz hos If. Foto: If
SJEKK FORSIKRINGEN: Om du er redd for å gå tom for strøm på veien, bør du sjekke hva du har av dekning i forsikringen din, råder Sigmund Clementz hos If. Foto: If Vis mer

- Lad når du kan

Å bruke elbil på bilferie kan gå helt fint, men krever gjerne at du planlegger litt mer enn hva du ville gjort dersom du kjørte en bil med bedre rekkevidde. Og det er ikke noe poeng i å vente lengst mulig med å lade, mener Elbil24s redaksjonssjef, Fred Magne Skillebæk

- Det er en god regel å lade når du kan, ikke når du må. Om du har 40 prosent igjen, går det som regel svært raskt å lade til 80 prosent. Akkurat lenge nok til at du rekker både å strekke på bena og spise en is, sier han.

- Husk også at når du skal på langkjøring, kan du regne med lengre rekkevidde enn ved småkjøring. Du vil antakelig komme lenger enn antatt.

Skillebæk anbefaler også at du laster ned ladeapper til de største ladeaktørene (Mer / Recharge / Circle K / Ionity / BKK / Lyse) før du drar, så blir det enklere når du står ved stasjonen og skal lade. Aktuelle ladepriser finner du her.

Hvis du har en bil som støtter lynlading (mer enn 100 kW), finner du en fin oversikt over ladestasjoner over hele landet, i saken under:

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.