Elbilsalget april 2019

Elbilsalget falt i april

Etter rekorden i antall registrerte elbiler i mars, dropper markedet tilbake til det normale nå i april. Men hva betyr det?

TOPPER STATSTIKKEN: e-Golf trakk det lengste strået i april, foran Tesla Model 3, ifølge tall fra Statens vegvesen. Foto: VW
TOPPER STATSTIKKEN: e-Golf trakk det lengste strået i april, foran Tesla Model 3, ifølge tall fra Statens vegvesen. Foto: VW Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Salget av elbiler i mars i år ble tidenes rekord her til lands, en rekord som vil stå seg lenge. Mars har generelt vært en årlig rekordmåned hvert eneste år siden salget av elbiler begynte å ta seg opp i 2013, noe grafen lenger ned viser. Men i år var det veldig spesielt.

Tesla kunne omsider levere et stort antall Model 3 til kunder der de eldste reserverasjonene stammer fra helt tilbake til 2016.

Dette utløste et elbil-ras uten like i mars, med over 11.000 registrerte elbiler. Dette er en situasjon vi vil se flere ganger, at antall registreringer svinger i takt med at fraktebåtene med biler legger til en norsk kai.

Så hva da med april?

Normalisert

Måneden er over, og de foreløpige tallene for april viser at situasjonen igjen har normalisert seg. Samtidig må vi ta høyde for at april var en måned med færre arbeidsdager, på grunn av påsken. Dette utgjør likevel ikke en så stor forskjell for elbilene, siden de fleste er bestilt for lenge siden, og antall registreringer mer er et resultat av hva som er ankommet, enn hva som er solgt denne måneden.

De foreløpige tallene viser at det ble registrert 4.672 nye elbiler i april, når det som kalles bruktimport ikke tas med. Når disse tas, skvetter totalen opp til 5.182 biler.

Blant bruktimporten er det mange splitter nye biler, som i stor grad er hentet fra forhandlere i spesielt Tyskland.

Dette er et resultat av at etterspørselen i Norge er større enn tilgangen, noe som til en viss grad er motsatt av situasjonen i Tyskland.

Utviklingen i elbilsalget:

Registreringstatistikk nye elbiler (uten bruktimport)
Infogram

Gammel traver

Mens Tesla Model 3 var den store vinneren i mars, måtte den se seg slått på målstreken av VW e-Golf i april. Golf er en svært populær bil, også med elektrisk drivlinje, og som i lang tid har hevdet seg helt i toppen av registreringsstatistikkene.

Antall registrerte elbiler totalt i april i år var omtrent på merket identisk med samme måned i fjor, med kun 17 flere registrerte biler i år.

2019 har frem til nå blitt trukket frem som optimistenes år, hva elbiler angår. Elbil24 har vært mer moderat i spådommene, ettersom vi ser at markedet for battericeller er trangt, og at flere av bilene som skal lanseres i 2019 faktisk ikke får hjulene på bakken her til lands før i 2020.

Her er listen over registrerte biler i april, inkludert bruktimport:

Elbiler registrert i april:
Volkswagen e-Golf987
Tesla Model 3721
Nissan Leaf538
BMW i3497
Audi e-tron375
Jaguar i-Pace360
Hyundai Kona343
Hyundai Ioniq279
Nissan e-NV200238
Renault Zoe209
Kia e-Soul/Soul EV127
Volkswagen e-Up108
Kia e-Niro80
Opel Ampera-e71
Tesla Model X71
Fiat 500e47
Peugeot Partner34
Tesla Model S30
Renault Kangoo Z.E.19
Citroën Berlingo Electric9
Opeugeot iOn8
Smart Fourtwo Elecctric6
Chevrolet Bolt EV6
Citroën C-Zero5
Smart Forfour Electric4
Ford Focus Electric3
Mitsubishi i-Miev3
Chevrolet Spark EV3
Mercedes-Benz B2501
5182

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.