Tidligere i høst gikk verdens største caravanmesse av stabelen i Düsseldorf. En av de store bombene stod Dethleffs for.
De nærmest kuppet showet med en elektrisk campingvogn. Nyheten er basert på Coco-konseptet, derav navnet eco-Coco.
Hemmeligheten sitter i akslingen, som her har fått to elmotorer – en ved hvert hjul. I tillegg til disse har den en batteripakke på hele 80 kWh, en kapasitet som faktisk overgår de fleste elbiler i dag. Batteriet mater de to motorene, som maks yter 40 kW hver, men som aldri gir like mye fremdrift som bilen. Det vil alltid være igjen rundt 100 kg belastning på kula.

Får vi endelig oppgitt riktig forbruk og rekkevidde?
Dette for at bilen skal få så liten belastning som mulig, uten å gi slipp på kjøreegenskapene.
Med en motor ved hvert hjul vil det også kjennes som om vognen har en momentfordeler (torque vectoring) hjulene imellom, og at den på denne måten til en viss grad styrer. Hele vognen går fra å være passiv til å bli aktiv, forteller produsenten, Dethleffs. De legger til at systemet på mange måter kan sammenlignes med hvordan ESP-systemene fungerer på biler.

Skal bevise
Dethleffs forteller at den perfekte turen med dette systemet vil være på typiske alpeveier, der det svinger mye. Med en elbil som trekkbil vil ikke dette la seg gjøre med en ordinær campingvogn, mener produsenten, men med den elektriske bistanden man her får vil turen gå som en lek.

Så raskt lades elbilene
Dette har de tenkt å bevise med å kjøre et av fjellpassene over til Gardasjøen i Italia til våren – med en elbil foran.
Et annet aspekt er parkeringen. Nå som vognen har eget batteri og en motor på hvert hjul, kan den enkelt styres frem og tilbake eller svinges ved hjelp av en app på telefonen. Det blir litt som en stor radiostyrt bil, men her av et praktisk behov mer enn lek. Med solceller på taket kan den også lade seg selv til en viss grad, og aldri mer skal du vel trenge å tenke på at forbruksbatteriet kan gå tomt.

En realitet?
Så var det realiteten da, for er det hensiktsmessig å utstyre vognen med så stort batteri, så stor vekt, og så kostbar teknologi? Kanskje ikke i dag, men etter hvert som batteriene blir både billigere og lettere skal man slettes ikke se bort fra at det kan være en løsning.

Elbil i kulda
Da er man også selvforsynt med strøm en god stund, og i mellomtiden lades batteriene som sagt fra solcellepaneler på taket.
Etter hvert vil det også bli vanlig å putte elbiler inn i et energisystem der batteriet på elbilen like gjerne kan levere strøm til nettet for å demme opp for de største toppene.
Der kan en slik vogn utgjøre en buffer, som først lader seg selv gjennom solcellepanelene, for deretter å levere til nettet - en såkalt V2G løsning (vehicle to grid).
Prisen på feriedrømmen? Det er det alt for tidlig å si noe om.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.