Lexus UX 300e

Elektrisk Lexus fra ca. 350.000

Lanserte første elbil i Kina, skal komme til det europeiske markedet allerede til høsten. Men er rekkevidda god nok?

Lexus UX 300e. Produsentfoto.
Lexus UX 300e. Produsentfoto. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Mens Los Angeles var opptatt med lanseringen av Teslas Cybertruck i november, ble en annen nykommer lansert på bilmessen et helt annet sted i verden.

Lexus lanserte nemlig sin første elbil noensinne under den internasjonale bilmessen i Guangzhou i Kina samtidig.

Store ambisjoner

Med en rekkevidde på 400 kilometer (NEDC) og en innstegspris på rett over 350.000 kroner, håper Lexus Norge å oppfylle ambisjonen om å levere over tusen biler i fjerde kvartal neste år.

– Vi har enorme forventninger til denne modellen, sier Knut-Erik Jahnsen, leder for Lexus i Norge.

– Ambisjonen er å levere over tusen biler i løpet av fjerde kvartal. Dette er en skyhøy, men realistisk ambisjon, med tanke på den posisjonen Lexus og elbiler har i det norske markedet, sier Lexus-sjefen.

Nå er bilen rett rundt hjørnet, for det ryktes at de første forhandlerbilene kommer til landet allerede i mai, mens kundene må vente til høsten før de får biler.

Klassens stilleste

Lexus har tatt utgangspunkt i hybridversjonen UX. Både kjørekarakteristikker og designet er videreført i den elektriske versjonen. I tillegg mener de selv å ha laget klassens best støyisolerte kupé.

UX 300e har nemlig et lag med isolasjon som fjerner lyden fra vind og småstein, som ellers ville være merkbare i en bil uten girkasse og motor. Lexus mener at deres fokus på lydisolering skal la sjåføren nyte kjøreturen optimalt.

Lang nok rekkevidde?

Bilen leveres med 54.3kWh litium-ion batteri, som er plassert under gulvet. Maksytelsen til motoren er 150 kW og dreiemomentet er 300 Nm. Akselerasjon og toppfart er foreløpig ikke kjent.

Ifølge Lexus har effektiviteten til motor, inverter, gir og høykapasitetsbatteriet alle blitt optimalisert med bakgrunn i kunnskapen fra utviklingen av hybrider.

Ved å øke ytelsene til hele systemet har UX 300e fått en rekkevidde på 400 km (NEDC).

BATTERI: Rett under gulvet er batteriet plassert. Foto: Lexus
BATTERI: Rett under gulvet er batteriet plassert. Foto: Lexus Vis mer

Når stadig flere produsenter presser rekkevidda opp mot 600 kilometer, målt etter WLTP-metoden, gjenstår det imidlertid å se om kjøpere vil være fornøyd med Lexus' tilbud.

Lading og app

Bilen har støtte for 50 kW hurtiglading, og et temperaturregulerende system på batteriene skal overvåke og regulere ladingen, samt forhindre overlading.

Det skal være lagt til rette for den nyeste teknologien for smarttelefoner i bilen og en egen app skal la sjåfører sjekke batteristatus, lading og rekkevidde. Ladekontroller er også utformet med en timerfunksjon som informerer eieren om når bilen er fulladet, eller som hjelper eieren med å planlegge lading basert på når bilen skal kjøres neste gang.

Appen lar også eieren styre funksjoner som klimaanlegg, setevarme og vindusvarme.

Pris

UX 300e leveres med det meste av teknologi man vil forvente av en moderne elbil i dag.

Sikkerhetsmessig har den Lexus Safety System+, og Lexus sier de jobber kontinuerlig med utvikling av stadig bedre systemer som skal sikre enda tryggere kjøreopplevelser.

I Norge kommer den i tre utstyrsversjoner, Comfort, Premuim og Luxury.

Mens innstegsversjonen av Comfort er priset til 359.000 kroner, må du ut med knappe 400.000 for premium-versjonen.

Luksusversjonen har en innstegspris på 444.900 kroner. Alle prisene er uten frakt og levering, og det gjenstår å se om disse prisene videreføres med den situasjonen vi nå har med den svake kroneverdien.

UX 300e kommer som sagt i salg på det europeiske og kinesiske markedet i høst, og i Japan tidlig i 2021. I Norge leveres de første kundebilene fra oktober 2020.

– Vi garanterer at alle kundene mottar bilen i henhold til avtalt leveringstid, sier Lexus-sjef Jahnsen.

Tekniske spesifikasjoner:
Lengde (mm)4.495 mm
Bredde (mm)1.840 mm
Høyde (mm)1.545 mm
Akselavstand (mm)2.640 mm
Baksetene oppe, lastet til bagasjeromstrekket367 liter
Baksetene oppe, lastet til taket486 liter
Batterikapasitet54.3 kWh
Rekkevidde, estimert (NEDC)400 km
Rekkevidde, estimert (WLTP)over 300 km
Ytelse150 kW (204 hk)
Dreiemoment300 Nm
0-100 km/t7,5 sek.
Toppfart160 km/t
Ombordlader6,6 kW
Hurtiglading50 kW
Kommer01.okt

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.