Xiaomi

Elektro-gigant med storsatsing på elbiler og batterier

Verdens tredje største produsent av mobiltelefoner har satt av 85 milliarder kroner de neste ti årene, til utvikling av elbiler og faststoffbatterier. Nylig viste de fram et batteri de mener kan «transformere bransjen».

XIAOMI-SJEFEN: Xiaomi, med styreleder Lei Jun i spissen, har planer om å bli en betydelig aktør på elbilmarkedet i tiden som kommer. Nå annonserer de et gjennombrudd på batterifronten. Foto: Xiaomi
XIAOMI-SJEFEN: Xiaomi, med styreleder Lei Jun i spissen, har planer om å bli en betydelig aktør på elbilmarkedet i tiden som kommer. Nå annonserer de et gjennombrudd på batterifronten. Foto: Xiaomi Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Kinesiske Xiaomi (uttales som «show me») er nok mest kjent for sine mobiltelefoner her i Norge. I løpet av kort tid har selskapet rukket å bli verdens tredje største mobilprodusent, bak Apple og Samsung - med rundt 12,5 prosent markedsandel i februar 2023.

Selskapet lager også en rekke andre elektronikkprodukter, fra trådløse DAB-alternativer i bilen til TV-er og robotstøvsugere.

Undertegnede har selv testet en rekke Xiaomi-produkter, og har mange ganger blitt overrasket over den gode kvaliteten - til tross for at prisene ofte er lave.

ROBOTSTØVSUGER: Xiaomi har blant annet fått meget gode skussmål av Dinside i test av robotstøvsugere. Foto: Xiaomi
ROBOTSTØVSUGER: Xiaomi har blant annet fått meget gode skussmål av Dinside i test av robotstøvsugere. Foto: Xiaomi Vis mer

Det burde være et bra utgangspunkt når man velger å kaste seg inn i kampen om fremtidens elbilkunder. Kunngjøringen om at Xiaomi skal satse på elbilproduksjon, kom allerede høsten 2021.

Dermed føyde kineserne seg inn i rekken av elektronikkprodusenter som ønsker å utfordre den tradisjonelle bilbransjen i et marked som er ventet å eksplodere de neste årene.

85 milliarder

Totalt vil Xiaomi investere rundt 85 milliarder kroner fra mot 2030 på å ta en posisjon i elbilmarkedet, og skal bygge en enorm bilfabrikk i Beijing, med kapasitet til å bygge 300.000 biler i året. Anlegget er ventet å stå klart til masseproduksjon allerede i 2024.

Planen er å utvikle kjøretøyene selv, men at bilene kommer til å bli utstyrt med deler fra flere samarbeidspartnere. Foreløpig er det ikke klart hvem det blir, men Nio nevnes som en av aktørene Xiaomi har hatt samtaler med.

Foxxcon, som i 2021 inngikk en avtale med Fisker om produksjon av den rimelige elbilen Fisker Pear, nevnes av flere kilder som en aktuell samarbeidspartner for Xiaomi i tiden fremover.

En annen er den kinesiske elbilproduenten Nio, som etablerte seg med eget norgeskontor i 2021 og er aktuell med flere modeller her til lands. Nio skiller seg fra andre elbilprodusenter blant annet med sine utskiftbare batterier.

Fortsetter etter videoen

AUTOMATISK: I videoen over kan du se hvordan roboter bytter batteri på en Nio ES8 i løpet av få minutter. Video: Nio Vis mer

Satser på faststoffbatterier

Og nettopp batterier er noe Xiaomi skal bruke store ressurser på å utvikle selv. Også her er selskapet framoverlent, og presenterte nylig sitt første faststoffbatteri (solid state), med en energitetthet på mer enn 1000 wattimer pr liter. Det er godt over dobbelt så tett som så langt har vært mulig på tradisjonelle litium-ion-batterier, som brukes i elbiler i dag.

Det nye batteriet skal også ha rundt 20 prosent bedre ytelse ved lave temperaturer enn konkurrerende løsninger, ifølge Xiaomi.

En rekke selskaper konkurrerer om å komme først til markedet med et faststoffbatteri, men fortstt gjenstår en del arbeid, ikke minst må kostnadene ned. Mot slutten av dette tiåret forventer imidlertid bransjen at faststoff vil være et vanlig alternativ til litium-ion. De første smakebitene får vi faktisk allerede i år.

Ikke ukjent mark

Selskapet er imidlertid ikke helt ukjente med bilverdenen. De var blant annet involvert i utviklingen av Bestune T77, en kompakt crossover/SUV som har vært på det kinesiske markedet siden 2019.

Den produseres av FAW Group Corporation, en bilprodusent som eies 100 prosent av den kinesiske stat. Bilen kommer i en egen «Xiaomi-versjon» som blant annet er utstyrt med en AI-assistent og infotainment-system utviklet av selskapet.

BESTUNE T77: Xiaomi har vært involvert i utviklingen av denne bilen fra 2019. Foto: Bestune
BESTUNE T77: Xiaomi har vært involvert i utviklingen av denne bilen fra 2019. Foto: Bestune Vis mer

Det er imidlertid ingen elbil, men en fossilbil med 1,2 liter bensinmotor som yter 143 hestekrefter. Prisene starter på rundt 160.000 kroner i Kina.

Heller ikke når det gjelder elektriske farkoster starter selskapet helt på bar bakke. Xiaomi har nemlig i flere år produsert både elsykler og el-sparkesykler. Hvorvidt denne kompetansen kommer til særlig nytte når de nå tar steget inn i elbilmarkedet, kan sikkert diskuteres.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.