Tesla vil gi Norge corona-hjelp:

Elon Musk: - Spør meg om dere trenger respiratorer

Lovet å hjelpe corona-smittede. Nå står respiratorene klare.

GRATIS: Elon Musk tilbyr gratis respiratorer til sykehus med akutt behov. Foto: Frederic J. Brown / AFP.
GRATIS: Elon Musk tilbyr gratis respiratorer til sykehus med akutt behov. Foto: Frederic J. Brown / AFP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få gunstige fordeler ved å melde deg inn i Elbil24 PRO!

(Elbil24): - Vi har ekstra respiratorer og sender gratis til sykehus over hele verden innenfor Teslas leveringsregioner, skriver Elon Musk på Twitter.

Dermed følger Tesla-sjefen opp tidligere lovnader om å skaffe respiratorer for å hjelpe dem som er alvorlig berørt av coronoviruset og samtidig bistå et amerikansk helsevesen med behov for medisinsk utstyr.

I tillegg strekker han ut en hjelpende hånd til Norge og andre nasjoner med behov for medisinsk utstyr. Nylig ble det kjent at Norge meldte seg for sent inn i EUs felles innkjøpsordning til å få smittevernutstyr og respiratorer.

- Idioti å la være

Samtidig har regjeringen besluttet å betale for 1000 nødrespiratorer fra selskapene Lærdal Medical og Servi - en beslutning som ble latterliggjort av Norsk sykepleierforbund (NSF).

Nå mener NSF at norske myndigheter bør vurdere å kontakte Musk for å undersøke kvaliteten på de gratis respiratorene.

- Det er nesten for godt til å være sant at man skal få flydd de Musk-respiratorene gratis til Norge, men det skader ikke å sjekke. Jeg har stor tillit til at norske helsemyndigheter gjør det som trengs, sier Paula Lykke, leder for intensivsykepleiere i NSF, til Elbil24.

Paula Lykke. Foto: NSF
Paula Lykke. Foto: NSF Vis mer

- Om de har ressurser til å ringe Musk og det er snakk om fullverdige respiratorer, bør det gjøres. Absolutt. Å si noe annet vil være ren idioti, fortsetter Lykke.

Helsedirektoratet bekrefter overfor Elbil24 at de holder alle muligheter åpne.

- Dette (Musks respiratorer, red. anm.) er for oss bare kjent via media. Før 15. april skal vi vurdere hvordan vi kan utvide intensivkapasiteten ytterligere, og da vil vi se på alle aktuelle løsninger for å øke kapasiteten, sier kommunikasjonsrådgiver Anne-Brit Bøe i Helse Sør-Øst til Elbil24.

Over tusen respiratorer

I forrige uke informerte Musk om at han hadde kjøpt og flydd inn over tusen respiratorer fra Kina. Nå følger altså den kontroversielle Tesla-sjefen opp med følgende gladmelding på Twitter:

- Vi har ekstra FDA-godkjente respiratorer. Sendes til sykehus over hele verden innenfor Teslas leveringsregioner. Enhets- og fraktkostnader er gratis. Eneste kravet er at respiratorene øyeblikkelig trengs for pasienter, og ikke skal settes på lager. Vær så snill, kontakt meg eller Tesla, skriver Musk.

Dermed holder Tesla-sjefen ord. Musk har tidligere fått mye oppmerksomhet for sine tilbud om teknologisk hjelp - blant annet da han ville bygge en miniubåt for å redde 12 gutter og fotballtreneren deres ut av en grotte i Thailand.

Miniubåten ble aldri noe av, men nå følger han amerikanske myndigheters oppfordring til bilbransjen om å bidra med teknologisk kompetanse.

- Hele verden trenger respiratorer

Så er spørsmålet om respiratorene til Musk faktisk er fullverdige, slik NSF etterlyser.

TV 2 skriver at et samlet fagmiljø mener regjeringens nye nødrespiratorer ikke kan behandle corona-syke.

Dermed kan behovet for fullverdige respiratorer bli enda større i tiden som kommer.

- Det mangler respiratorer i hele verden. Det er fakta. Vi sliter med de samme problemene i mange land, men i ulik skala, sier Lykke.

Ford med storoffensiv

Tesla er langt fra eneste aktør i bilbransjen som ønsker å bidra. Reuters skriver at Ford i samarbeid med GE Healthcare nå starter arbeidet med å produsere respiratorer.

Målet deres er å få på plass hele 50.000 respiratorer de neste hundre dagene, et antall som vil økes med 30.000 i måneden så lenge det er behov.

Elbil24 har tidligere skrevet om den kinesiske elbilprodusenten BYD, som allerede i februar produserte fem millioner munnbind om dagen i et forsøk på å bremse corona-smitten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.