Elon Musk med ny bitcoin-beskjed

Stiller tydelige krav til kryptovalutaen.

DØRA PÅ GLØTT: Elon Musk og Tesla har stengt for handel med bitcoin. Det kan imidlertid bli mulig å bruke kryptovalutaen i framtiden. Foto: Susan Walsh / AP
DØRA PÅ GLØTT: Elon Musk og Tesla har stengt for handel med bitcoin. Det kan imidlertid bli mulig å bruke kryptovalutaen i framtiden. Foto: Susan Walsh / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): I februar kom nyheten om at Tesla planla å akseptere bitcoin som betalingsmiddel for bilene deres. Samtidig ble det kjent at bilprodusenten hadde investert 1,5 milliarder dollar i kryptovalutaen.

Og allerede i mars åpnet Tesla for at amerikanske kunder kunne handle hos bilprodusenten med bitcoin.

Dermed ble Tesla trolig verdens første bilprodusent som tillot betaling med den populære kryptovalutaen. Planen var å åpne for betaling med bitcoin også utenfor USA, men slik gikk det ikke. Etter bare knappe to måneder satte Tesla foten ned for slik handel. Den offisielle årsaken var knyttet til miljøhensyn.

Ressurskrevende

Bitcoin-utvinning er nemlig basert på kompliserte og tidkrevende dataprosesser som krever mye energi og stadig mer datakraft. Vanlige datamaskiner er ubrukelige til dette. Spesialutviklede dataanlegg i store haller, blant annet i land der elektrisitet kommer fra kullkraft, brukes i stedet.

- Vi er bekymret over raskt økende bruk av fossile drivstoff til Bitcoin-utvinning og transaksjoner, spesielt kullkraft, som har de verste utslippene av alle drivstoff, skrev Tesla-grunnlegger Elon Musk på Twitter.

Beslutningen førte umiddelbart til et kraftig fall i bitcoin-verdien.

Stiller grønt krav

Nå har imidlertid Musk bekreftet at de har døra på gløtt for at man i fremtiden kan handle med bitcoin igjen. Men da må valutaen bli grønnere.

I en ny twittermelding skriver Musk:

- Når det blir bekreftet at det er en rimelig (omtrent 50 prosent) mengde ren energi blant bitcoin-minere, og trenden er positiv, vil Tesla igjen tillate bitcoin-transaksjoner.

Musk har tidligere sagt at Tesla også vurderer andre kryptovalutaer, som ifølge ham selv bruker mindre enn 1 prosent av bitcoins energibruk.

En studie fra Münchens tekniske universitet og Massachusetts Institute of Technology (MIT) i 2019 konkluderte med at det globale bitcoin-nettverket på slutten av 2018 sto for utslipp av 22,9 millioner tonn CO2. Det tilsvarer en stor by i Vesten eller et helt utviklingsland som Sri Lanka.

Twitter-meldingen førte til en umiddelbar verdistigning på bitcoin, på nesten 10 prosent, skriver Aftonbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.