Tesla-aksjer

Elon Musk selger aksjer for over åtte milliarder - nå saksøkes Tesla

Storbanken JPMorgan tar påstått kontraktsbrudd til retten.

Tesla og SpaceX-sjef Elon Musk har solgt aksjer til en verdi av nær 1 milliard dollar. Foto: Patrick Pleul/Reuters.
Tesla og SpaceX-sjef Elon Musk har solgt aksjer til en verdi av nær 1 milliard dollar. Foto: Patrick Pleul/Reuters. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Tidligere i november tok Tesla-gründer Elon Musk til Twitter for å spørre følgerne sine om han skulle selge 10 prosent av aksjene sine for å betale skatt.

Musk opprettet en avstemning og lovet å følge det endelige resultatet. Majoriteten av Twitter-brukerne stemte for salg, og Musk har holdt ord.

Tesla-sjefen har nå brukt sine tegningsretter til å kjøpe 2,1 millioner aksjer til 6,24 dollar hver. Deretter solgte han 934.000 av dem, viser dokumenter fra USAs finanstilsyn SEC.

Enorme summer

De 934.000 aksjene er verdt 930 millioner dollar. Det utgjør 8.138.000 kroner etter dagens kurs.

Musk må betale inntektsskatt for differansen mellom den forhåndsbestemte prisen for aksjene han har kjøpt, og den faktiske markedsverdien av det underliggende verdipapiret.

Avstemningen på Twitter kom etter at demokrater i Kongressen foreslo å øke skatten på USAs rikeste ved å sikte seg inn på aksjer, som normalt bare skattlegges når de selges.

Musk har tidligere kritisert forslaget og presenter avstemningen ved å skrive:

– Mye er sagt i det siste om at urealisert fortjeneste er en måte å unngå skatt på, så jeg foreslår å selge 10 prosent av mine Tesla-aksjer.

Hevder Tesla brøt kontrakt

Mandag kom nyheten om at den amerikanske storbanken JPMorgan saksøker Tesla for 162,2 millioner dollar (drøye 1,4 milliarder kroner).

CNN skriver at banken mener teknologiselskapet har brutt en kontrakt relatert til tegningsretter etter at aksjeprisen økte kraftig.

Ifølge søksmålet solgte Tesla tegningsretter til JPMorgan i 2014. Disse ville gi avkastning dersom den forhåndsbestemte prisen var lavere enn den faktiske markedsverdien av Teslas aksjer når tegningsrettene løp ut i juni og juli 2021.

Teslas aksjepris hadde steget med om lag tigangeren da tegningsrettene utløp, og JPMorgan mener Tesla er forpliktet til å levere enten en andel av aksjene sine eller penger.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.