Elbilen Emily

Emily skulle få rekordrekkevidde - nå kan elbilen bli en realitet

NEVS, som kjøpte konkursboet etter Saab, har gått i dvale. Nå er prototypene deres lagt ut for salg, og flere interessenter har meldt seg.

Her kan du stifte nærmere bekjentskap med elbilen som skulle ta opp arven etter Saab. Video: NEVS Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): National Electric Vehicle Sweden (NEVS) kjøpte konkursboet etter Saab i 2012. Planen var å fortsette bilproduksjonen i Trollhättan. Men økonomien var tidlig dårlig, noe som blant annet førte til at flyprodusenten Saab trakk tilbake tillatelsen til å bruke merkenavnet Saab.

NEVS er kinesisk eid, og i februar ble det klart at 320 av 340 ansatte fikk oppsigelsesvarsel. Går man inn på hjemmesiden deres i dag, kommer det opp en beskjed om at virksomheten er satt i «dvale».

Emily

De senere årene har NEVS jobbet med en elbil under prosjektnavnet Emily. Dette var bilen som skulle ta opp arven etter Saab.

Reklamebyrået Plint i Trollhättan fulgte prosjektet og har nå publisert bilder av kjøretøyet. Her kommer det fram at Emily-utviklingen startet i 2019, og at NEVS var klare med en prototyp mindre enn ett år senere.

Ifølge den svenske bilnettsiden Carup har Emily fire elmotorer, en i hvert hjul, hver med en effekt på 120 hestekrefter. En kraftigere versjon var også under utvikling. Prototypen skal ha brukt 4,8 sekunder på null til hundre, mens den kraftigere versjonen skulle klare det på 3,2 sekunder.

Fortsetter etter bildene

NEVS Emily GT prototype. Foto: NEVS

Flere interessert i å overta

Det skal ha blitt bygget seks eksemplarer av Emily, med en rekkevidde på solide 100 mil og en batterikapasitet på smått utrolige 175 kWt.

- Prosjektet er rundt ett og et halvt år unna å være produksjonsklart. Alt er på plass for at bilen kan settes i produksjon. Prototypene er fullt kjørbare, det eneste de mangler er airbag og autobrems, sier Peter Dahl, som var sjef for prosjektet, til Carup.

Tidligere i vår meldte Nina Selander, konsernsjef i NEVS, at prosjektet var til salgs.

- Det bør leve videre. Bilen er for fin, for god og for moderne til at det ikke blir noe av. Interesserte er velkomne, sa hun den gang.

Nå melder Selander at flere seriøse aktører allerede har meldt sin interesse til å overta prosjektet. Blant interessentene skal det være både etablerte bilprodusenter og investorer som vil inn på bilmarket.

- Målet er at en kjøper skal overta hele prosjektet for så å kunne bygge ferdig bilen og få den på markedet innen halvannet år, sier Nina Selander til Sveriges Radio.

Hun sier det også er interesse for å produsere bilen i Trollhättan, og håper at en første avtale kan være klar allerede før ferien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.