BMW iX3 i elbiltest:

En elektrisk opptur

BMW iX3 har skjulte kvaliteter som ikke leses på papiret, og vi digger dem.

KJENT SAK: BMW iX3 ser i grunnen ut som en ordinær X3, i den grad man lenger kan kalle bensin- og dieselbiler for ordinære Foto: Fred Magne Skillebæk
KJENT SAK: BMW iX3 ser i grunnen ut som en ordinær X3, i den grad man lenger kan kalle bensin- og dieselbiler for ordinære Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene, og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24:) Når BMW litt ut i neste år kommer med elbilen BMW iX3, er det under slagordet «Power of choice», eller valgfri motorisering, om du vil. Konseptet går ut på at du først og fremst kan velge bilmodell, deretter motorisering – inkludert fullelektrisk.

BMW iX3 er første bil ut med et fullverdig utvalg «power of choice», som også inkluderer en fullelektrisk utgave.

Vi har nå fått testet bilen som kommer til Norge begynnelsen av 2021.

En fullverdig test må det likevel ikke ses som. Den kommer vi tilbake til når vi får kjørt bilen over en lengre periode. Men for å ta førsteinntrykket med en gang, så er det nærmest som å komme hjem når man setter seg inn i den. Bilen byr på alt du trenger, og mer til, og alt er riktig plassert. Opplevd kvalitetsfølelse er som det pleier å være i en BMW, selv om bilen er laget i Kina på fabrikken til BMW-eide Brilliance. Også når du setter bilen i arbeid er det lett å føle at det er snakk om en BMW, noe som også definitivt settes på pluss-siden.

Kjent ytre og indre

Den elektriske utgaven av X3 er en sak på 4,73 meter, og er dermed av god størrelse. Visuelt skiller den seg akkurat nok fra opphavet til at du klarer å se forskjell på dem. Du finner en stor lukket nyregrill i fronten, den har et eget felgdesign som skal være enda mer energieffektive, den har luftgjennomstrømming i hjørnene foran for å minske luftmotstanden, og den har blå detaljer i skjørtekanter og under fangeren bak for å illustrere at den er ment å skille seg ut.

I tillegg har den et stort blankt deksel med bokstaven «i» i bakkant av forhjulene.

Men bilen er definitivt en X3, noe som fortsetter å synliggjøres når du kommer på innsiden. Du vil kjenne deg igjen dersom du har kjørt X3 før. Om ikke, er det uansett stor mulighet for at du vil trives. Bilen byr ikke på de store endringene, selv om den er fullelektrisk. Det meste av betjening er der det er fra før, og dersom dette blir din første elbil, vil ikke overgangen bli stor. Alt er logisk, praktisk, og i en særdeles fin utførelse. Typisk premium, slik vi kjenner det fra BMW.

Ny generasjon batterier

iX3 er en elbil med oppgitt rekkevidde på 460 kilometer, etter WLTP-standarden. Batteriet er på 80 kWh brutto, og av dette er den anvendelige nettokapasiteten på 74 kWh.

Batteriet i iX3 er satt sammen av 188 prismatiske celler, som er pakket i til sammen ti moduler. Disse ti modulene er igjen pakket sammen til den totale batteripakken som veier 518 kg, og er plassert på undersiden.

Cellene har siste generasjon NMC811 kjemi. Dette forteller at kjemien består av åtte deler nikkel, én del mangan, og én del kobolt. De aller fleste nye elbiler i dag kjører fortsatt NMC622-celler, som i praksis har dobbelt så høy andel av det stoffet man forsøker å komme bort fra – kobolt.

I cellene som sitter i iX3 er mengden kobolt redusert med over 62 prosent, forteller BMW. Samtidig har hver celle i iX3 tjue prosent høyere energitetthet enn de ville hatt med kjemien i 622-cellene.

Den totale batteripakken ender dermed opp med å bli både mindre og lettere enn et tilsvarende batteri med de eldre NMC622 cellene ville blitt.

Det er kinesiske CATL som produserer cellene og pakker dem i moduler. Deretter gjør BMW jobben med montering av modulene i batteripakken selv.

BMW påpeker at de har lagt stor vekt på effektivitet i nær sagt alle ledd. Det merkes, for det var skremmende enkelt å komme ned på et forbruk som var under de magiske 2 kWh per mil, og det i temperaturer som lå langt lavere enn de 23 sommergradene WLTP-testene gjøres i.

Med 20-toms hjul oppgir BMW 1,95 kWh per mil, og som sagt ved 23 grader. Vi endte opp med et forbruk på 1,8-tallet, og da ved rundt 10-12 varmegrader.

God ladeeffekt

Vi har foreløpig ikke gjort noen fullverdig ladetest, men BMW oppgir at bilen skal ha en ombordlader på 11 kW ved 3-fas, 7,4 kW ved 1-fas, og 150 kW under hurtiglading. De lover også at den skal takle høy effekt over noe lengre tid enn vi normalt er vant med. Det vil i så fall redusere ladetiden, men vi venter med å trekke konklusjoner til vi har testet.

BMW viser oss også et skjema over ladekurven der de sammenligner med tre ikke oppgitte konkurrenter. Basert på kurvene ser vi eksempelvis at ingen av kurvene kommer fra Audi e-tron, som er den definitivt raskeste i dette segmentet per nå.

Illustrasjonene viser at den som hos de fleste konkurrentene begynner nedturen i ladeeffekt allerede ved 20-25 prosent oppladet. Deretter går det nedover trinn for trinn etterhvert som den når de forskjellige C-ratene. Ved 80 prosent fulladet skal den fortsatt ta imot rundt 60 kW, i følge deres egne illustrasjoner. Dette vitner om god ladefart, selv om det ikke kan defineres som eksepsjonelt.

Bilen støtter for øvrig CCS-standarden, og har ladekontakten på høyre bakskjerm.

Farlig morsom

Vi har testet bilen både på landevei, motorvei og på bane. En bensin- eller dieselbil som byr på 286 hestekrefter, er ikke blant det middelmådige. Blant elbilene er såpass med krefter langt mer vanlig.

I iX3 får du alt sammen levert ut på bakhjulene, uten bistand foran. Dette ettersom bilen ikke er å få med firehjulstrekk. De som tenker fremkommelighet på glatt vinterføre er gjerne interessert i drift på alle, men er du blant de som liker å hjelpe til med å styre bilen gjennom gasspedalen, i tillegg til rattet, har du kommet i riktig bil.

Den ekstra modige kan til og med skru av all elektronikk, og da har du 400 Nm dreiemoment som river løs begge bakhjulene uten å mukke.

Men vær varsom. I en elbil kommer kreftene umiddelbart, ikke gradvis som i en bil med forbrenningsmotor. Derfor er det heller ikke like lett å porsjonere når hjulspinn først er et faktum. Men du verden så morsomt. Lar du elektronikken være aktivert er den sikker som banken.

Fin vektbalanse

Ettersom bilen kun leveres med drift på bakhjulene har den naturlig nok ingen motor foran. Dette gjør også at bilen er lettere i fronten enn den ville vært med firehjulsdrift. Vektfordelingen ender dermed opp med 43 prosent foran, og 57 prosent bak.

Ikke bare er dette en fordel for fremkommeligheten om vinteren, men det gjør en hel del med lekenheten, for de som liker en aktiv kjørestil fra tid til annen.

Bilen kjennes med dette langt lettere ut enn den er på papiret. Fronten stikker lett den veien du peker med rattet, og bilen har heller ikke spor av understyring som en følge av vekten på 2,2 tonn. Det lave tyngdepunktet, som er 74 millimeter lavere enn i de fossildrevne utgavene, veier i stor grad opp for vektutfordringene når det gjelder kjøreegenskapene.

Kjøreprogrammene Sport, Comfort eller Eco gir deg dessuten de egenskapene du ønsker med et tastetrykk, i tillegg til at du kan lage ditt eget individuelle oppsett.

Komfortabel som få

Du merker at du kjører en premiumbil. Utgaven vi testet hadde i tillegg alt fra utstyrslistene, inkludert panorama glasstak. Tross dette taket er bilen stille som bare en premiumbil pleier å være. Støynivået er rett og slett svært lavt.

Den relativt lange akselavstanden gjør bilen komfortabel, og BMW har samtidig satt opp bilen med et understell som skjuler SUV-duvingen, og heller byr på litt lekenhet. Det lave tyngdepunktet sørger for at det lar seg gjøre – et tyngdepunkt som er 74 millimeter lavere enn en ordinær X3.

BMW har brukt Hans Zimmermann til å utvikle kunstig motorlyd, en lavfrekvent brumming som er akkurat høy nok til at den er tydelig, men lav nok til at den ikke er sjenerende. Det er likevel ikke alle som foretrekker å ha den der, ettersom den uansett lager en kunstig og således overflødig lyd.

Alternativet er å skru opp lyden på stereoanlegget, som slettes ikke er overflødig. Her er det lyd av det bedre slaget.

Stor, men liten

Til å være en såpass stor bil har BMW et relativt moderat bagasjerom. Du har 510 liter å fylle opp til kanten av bakseteryggen, før du begynner å legge ned seterygger. Ryggene kan legges ned med hendler enten fra rett innenfor sidedørene bak (se bildene), eller fra ytterst i bagasjerommet. Enkelt som i få. Gulvet blir helt flatt, og gir deg til slutt et rom på 1560 liter.

Skulle ikke dette holde, kan iX3 ta 100 kg på taket, eller du kan hekte på en tilhenger med totalvekt på inntil 750 kg. Sistnevnte er ikke all verden, og står litt tilbake for enkelte av konkurrentene, men er likevel langt bedre enn ingen ting.

Nå skal det legges til at bilen ikke har et ekstra rom under hovedgulvet bak, og den har heller ingen frunk foran. Det siste er en fanesak vi tar opp med bilprodusentene hver gang vi tester nye biler. Om ikke annet, så gi oss en liten frunk for ladekabelen.

Mange konkurrenter

Så hvem er da konkurrentene? Vel, basert på størrelse, generel plass, og ikke minst bagasjeromsvolum, så faller bilen inn i samme klasse som VW ID.4, til dels Jaguar i-Pace, og Mercedes-Benz EQC.

Disse har fordeler på sine områder, men det har også iX3. Vi skal ikke gjøre dette til en sammenligningstest, men det blir en knallhard konkurranse i dette segmentet neste år, for nykommerne her er mange.

Neste år kommer også ti nye kinesiske modeller, Tesla Model Y, og det er flere som har mye godt å by på.

Konklusjon

BMW iX3 er en skikkelig positiv overraskelse. En ting er det man leser om bilen på papiret, men derfra gjør den alt bedre enn ventet.

Den er effektiv, den er premium, og den er laget av en produsent som kan bil. Når den samtidig har et lavt forbruk kommer også rekkevidden. En av kjøreturene vi gjennomførte var ren motorveikjøring. Da lå vi godt an til å komme nær 40 mil på en lading. Med den type kjøring WLTP-testen viser til, er vi sikker på at den klarer sine oppgitte 46 mil.

Det eneste ankepunktet, sett med norske øyne, er at den vil konkurrere mot en gjeng firehjulsdrevne biler. Det veier tungt i det norske markedet.

Men la meg si det på en annen måte. Du får betalt for at den "bare" har bakhjulsdrift i hele den perioden av året det ikke er glatt, og det er den lengste perioden. Da får du til gjengjeld en kjøreglad bil innpakket i SUV-form, og med all den teknologi BMW har puttet inn i bilen. Det er en hel del.

Herunder vil jeg blant annet trekke frem den adaptive regenereringen, som bruker navigasjonen i bakgrunnen til å velge hvilket nivå den skal regenerere med. Som kjent kommer BMW også med den nye modellen iX neste sommer, og der er det drift på alle fire.

Når terningen er trillet ender bilen opp med en soleklar femmer. Med drift på alle fire som et alternativ ville den sett en sekser. BMW iX3 er en bil det er lett å være forutinntatt på, men den overrasker kraftig, og det i positiv retning.

BMW iX3 kommer i utgangspunktet i to utgaver, der prisene starter på 571.720 kroner for en iX3 Charged. Et trinn opp finner du iX3 Charged Plus til 627.720 kroner.

Men så har BMW laget en tredje introduksjonsmodell som gjør begge disse uinteressante. Versjonen du skal ha heter iX3 Charged Edition. Den har alt toppmodellen har, pluss enda mer, og det til en pris på 609.000 kroner. Den fremstår dermed som det eneste fornuftige valget. God tur.

PS. Elbil24 kommer tilbake med fullverdig test så snart bilen blir tilgjengelig for det, med 100 - 0 rekkeviddetest, 0 - 100 ladetest, og enda mer. Stay tuned!

Tekniske spesifikasjoner:

BMW iX3
Motor:Elektrisk
Effekt:210 kW / 286 hk
Dreiemoment400 Nm
Batteri:Li-ion, NMC811
Batterikapasitet:80 kWh brutto / 74 kWh netto
Oppgitt forbruk (WLTP)1,85/1,95 kWh/mil (19/20-tom)
Oppgitt rekkevidde (WLTP)opp til 460 km
0-100 km/t:6,8 sek.
Toppfart:180 km/t (elektronisk begrenset
Hjuldrift:Bak
LxBxH (mm)4734 x 1891 x 1668
Akselavstand (mm)2864
Dekkdimensjon:245/50 R19
Egenvekt:2185 - 2260 kg
Bagasjerom:510 - 1560 liter
Tillatt hengervekt:750 kg.
Max taklast:100 kg.
Ombordlader:11kW (3-fas)
Hurtiglader:150 kW
Pris iX3 Charged571.720
Pris iX3 Charged Plus627.720
Pris iX3 Charged Edition:609.000 (testbil)

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.