Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Europeiske bilprodusenter går en tøff tid i møte. Det tror det tyske bank- og forsikringskonsernet Allianz, som i rapporten «The chinese challenge to the European automotive industry» nå slår alarm med en spådom om at kinesiske biler for fullt vil gjøre sitt inntog i Europa, samtidig som at de i hjemlandet vil styrke sin markedsandel betraktelig.
Det vil resultere i tapt fortjeneste for europeiske bilprodusenter, som innen 2030 prognoseres til rundt 7 milliarder euro (80 milliarder kroner) – årlig.
Milepæl i 2022
I fjor var det første året der kineserne eksporterte mer bilverdi enn de importerte. Bare på fem år har regnestykket gått fra at Kina importerte biler for 390 milliarder kroner mer enn de eksporterte, til at landet i 2022 eksporterte for 74 milliarder kroner mer enn de importerte. Som du ser er stigningen ekstra høy de siste to åra.

Kinesiske produsenter hadde forholdsvis lav markedsandel i hjemlandet tidligere da de lagde fossilbiler, men etter omveltningen til elbiler har nå dette blitt snudd på hodet. Her var kineserne tidlig på ballen og står for mye av produksjonen globalt, inkludert batterier og andre komponenter.

Hvordan er kvaliteten på de kinesiske elbilene? Dette sier eierne selv
Bare på to år har kinesiske produsenter økt markedsandelen i hjemlandet fra under 40 til rett under 50 prosent. Ser man kun på batterielektriske biler, er andelen hele 80 prosent. Kinesiske bilprodusenter selger nå over dobbelt så mange elbiler globalt som de europeiske og amerikanske produsentene gjør til sammen, hevdes det i rapporten.
Rapporten skisserer et scenario der kinesiske produsenter får en 75% total markedsandel i hjemlandet i 2030, som i så fall vil få totalsalget for europeiske produsenter i Kina til å synke med 39 prosent. I det samme scenarioet importeres det 1,5 millioner kinesiske biler til Europa i 2030, tilsvarende 13,5 prosent av dagens marked. Per i dag er 4 av 5 solgte biler i Europa skrudd sammen i Europa.
Summa summarum snakker vi altså en profittnedgang på sju milliarder euro årlig for europeiske produsenter, og da en betydelig reduksjon av BNP for enkelte land – opptil 0,4% i Tyskland, Tsjekkia og Slovakia, rundt 0,2% i Sverige og rundt 0,1% i Polen, Spania, Italia og Frankrike.

103 modeller sjekket - her er elbilene du får før sommeren!
Vanskeligere i USA
Allianz tror særlig det europeiske markedet blir attraktivt for kineserne fremover.
I USA har myndighetene allerede innført den såkalte «Inflation reduction act» som blant annet gir skattefradrag for produksjon av et bredt spekter av energikomponenter og kritiske mineraler i landet (battericeller, for eksempel).
I tillegg belønnes kunder som kjøper biler som er produsert i Nord-Amerika, og som tilfredsstiller enkelte kriterier, med en tilbakebetaling på inntil 7500 dollar (~80.000 kroner).
Kinesiske biler ilegges i tillegg en importavgift på 27,5% i USA.
Fortsetter etter videoen …
Mener politikerne bør gjøre noe
Bilsektoren er en viktig del av den europeiske økonomien, og Allianz mener at beslutningstakere bør søke gjensidige handelsbestingelser med Kina og USA, samt utvidet ladeinfrastrukturen for å fremme salget av elbiler.
Samtidig foreslår de at det å tillate kinesiske investeringer i europeisk bilproduksjon vil være med på å skape verdi i vår region, og at Europa bør øke sin selvforsyning med råvarer som er kritiske for batteriproduksjon, samt investere i neste generasjons batteriteknologier for å holde tritt.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.