Leveringstid nye elbiler

Endelig en positiv nyhet for deg som som venter på elbil

Brikkemangelen i bransjen er ikke lenger så prekær som den har vært. Det kan bety kortere ventetid på din neste elbil.

FULL PRODUKSJON: Mercedes-Benz er blant bilprodusentene som nå melder om tilnærmet full produksjon igjen. Illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås
FULL PRODUKSJON: Mercedes-Benz er blant bilprodusentene som nå melder om tilnærmet full produksjon igjen. Illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24):

Er du en av de mange som venter på elbilen du har bestilt? Da er du i godt selskap. Nylig tok Elbil24 en avsjekk med alle de store importørene om hva som var estimert leveringstid på populære modeller, og det var ikke bare lystig lesning: En rekke populære modeller har en antatt leveringstid på godt over ett år.

Flere importører gav samtidig uttrykk for at usikkerhetene var så mange og så store, at det overhodet ikke var enkelt å gi noen gode estimater.

Lys i tunnelen?

Nå kan det imidlertid se ut til at situasjonen kan bedre seg noe. Flere europeiske bilprodusenter sier at tilgangen på nye mikrobrikker, som er helt essensielle for å få elektronikken i bilene til å fungere, er bedre enn den har vært på lenge.

Både BMW og Mercedes-Benz sier nå at de har fått nok databrikker til å ha full produksjon av biler igjen, skriver E24.

Elbil24 får dette også bekreftet fra flere norske importerer, deriblant BMW Norge.

- Situasjonen ser for øyeblikket lysere ut enn den har gjort på lenge, sier kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby hos BMW Group Norge til Elbil24.

Selskapet opplever fortsatt lange leveringstider på populære iX og i4, men lanserte nylig «folkemodellen» iX1, som de forventer skal kunne leveres norske kunder i inneværende år.

Også Volkswagen, som er blant produsentene som har slitt ekstra mye med delemangel etter Russlands invasjon i Ukraina, forteller at situasjonen for øyeblikket ser langt bedre ut.

- Tilgangen til databrikker er for øyeblikket stabil, sier en talsperson fra selskapet til Bloomberg, men legger samtidig til at de er forberedt på at situasjonen kan forverre seg igjen.

- Det så veldig mørkt ut på starten av året i år, men nå er produksjonen kommet opp på et godt nivå igjen. Fabrikkene har klart å snu trenden og det ser bedre ut for leveringene enn vi fryktet på starten av året, sier Erik Gjellan til Romerikes blad. Han er daglig leder for VW-importør Møller Bil Romerike.

Han påpeker imidlertid at situasjonen varierer fra modell til modell.

Volkswagen har nylig lansert ID.5 og ID. Buzz. Begge biler skal kunne leveres til norske kunder før utgangen av året. Også søsterselskap Skoda forventer levering av nyheten Enyaq Coupé før vi skriver 2023.

Peker på verdensøkonomien som viktig årsak

Det er flere årsaker til at situasjonen på brikkefronten nå ser bedre ut enn den har gjort på lenge. En av de viktigste er ifølge Bloomberg at etterspørselen etter elektronikkvarer har gått ned den siste tiden, blant annet fordi det er dårligere økonomiske utsikter i en rekke land.

Disse produktene deler mange av de samme brikkene som brukes i (el)biler. Nå kan databrikkene bli brukt av bilindustrien i stedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.