Volkswagen ID.7 offisiell

Endelig: Her er VWs nye storbil

I dag dro VW duken av sin nye elektriske storbil – ID.7. Her kan du lese alt om rekkevidde, ladefart og andre detaljer.

FLAGGSKIP: ID.7 blir Volkswagen foreløpige flaggskip på veiene. Foto: Martin Meiners
FLAGGSKIP: ID.7 blir Volkswagen foreløpige flaggskip på veiene. Foto: Martin Meiners Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Elbil24 var i Los Angeles for å se blant annet VW ID.7 i november, og for et par uker siden fikk vi kjøre en kamuflert utgave av bilen. Nå er bilen avduket, og resten av katta er ute av sekken.

Som tidligere fortalt, er bilen basert på den lange utgaven av MEB-plattformen, og VW lanserer samtidig en helt ny elmotor, en 286 hesters sak som alene yter nesten like mye som de to som sitter i ID.4 til sammen.

ID.7 blir det foreløpige flaggskipet i den elektriske produktporteføljen til VW, og den definitive langtraveren deres. Bilen vil til å begynne med få det velkjente batteriet på 77 kWh anvendelig kapasitet, men skal på sikt også få et større batteri med 86 kWh netto kapasitet.

Med 77 kWh batteri til å begynne med, skal ID.7 klare 615 kilometer på én lading. Foto: Martin Meiners
Med 77 kWh batteri til å begynne med, skal ID.7 klare 615 kilometer på én lading. Foto: Martin Meiners Vis mer

Dette skal gjøre bilen i stand til å kjøre rundt 700 kilometer, altså 70 mil, etter den velkjente WLTP-testen. Utgaven med 77 kWh batteri vil klare 615 kilometer, også dette med moderat hjuldimensjon.

VW lover forresten at alle modellen med det store batteriet skal kunne ta imot 200 kW ladeeffekt fra en hurtiglader som kan levere dette. Dermed utnytter de 400 volt systemet til fulle fra deres eget ladenettverk, Ionity. For AC-lading, typisk hjemmelading, vil bilene støtte 11 kW på det meste.

Med det minste batteriet på 77 kWh skal ladehastigheten være 170 kW.

Ettersom ID.7 er en større bil, rett under den berømte fem-meteren (4.961 mm), og med en akselavstand på rett under 3 meter (2.966 mm), har den også mulighet for å huse de større batteriene. Dermed er det også ventet at bilen vil få kombinasjoner med motoriseringer som vil by på mer enn de 299 hestekreftene ID.4 og ID.5 har på det meste, med deres to elmotorer.

ID.7 sniker seg akkurat under 5-metersgrensa, som ofte er grensa for når det blir dyrere å ha den med på ferger. Foto: Martin Meiners
ID.7 sniker seg akkurat under 5-metersgrensa, som ofte er grensa for når det blir dyrere å ha den med på ferger. Foto: Martin Meiners Vis mer

Dette kan VW eksempelvis gjøre ved å kombinere 286-hesteren - som nå lanseres i ID.7 - med en av de mindre motorene montert foran. Og vips, så har de godt over 400 hestekrefter å by på.

Men det er ikke bare store batterier som gjør bilen til en langtraver. Den lave luftmotstanden byr på en målt cd-verdi på bare 0,23. Dette er lavt, og er lettere å få til på en lang bil som dette, fremfor en kort.

Luftmotstanden på ID.7 er oppgitt til 0,23 cd. Foto: Martin Meiners
Luftmotstanden på ID.7 er oppgitt til 0,23 cd. Foto: Martin Meiners Vis mer

Kommer snart

Bilen vil bli lansert i Europa og Kina til høsten, og er bare en av mange modeller som skal gjøre VW 80 prosent elektrifisert innen 2030 i Europa. I skrivende stund sitter undertegnede i Shanghai, Kina, hvor også ID.6 er lansert. Dette er en bil med en størrelse som definitivt ville passet det europeiske markedet svært godt, men VW har andre planer for dette segmentet i vår del av verden.

VW ID.7 er som sagt foreløpig en sedan, men vi har også sett konseptbilen ID.Space Vizzion, som er stasjonsvognen av ID.7. Vi tipper fra eget hode at den ligger 6-12 måneder etter sedanen.

Se VW ID. Space Vizzion lanseres i Los Angeles. Vis mer

ID.7 leverer til fulle på alle de områdene en bil man kan forvente av en bil i denne størrelsen. Den har plass i bøtter og spann, både rundt dem i forsetene og i baksetet. Bilen er såpass stor at dette lett er en bil man også kan bli kjørt i, ikke bare kjøre i.

Også under bagasjeromsluken er det godt med plass, så om du ikke trenger å laste mye i høyden kan du like gjerne kjøpe sedanen som stasjonsvognen.

Førermiljøet i ID.7. 15-tommersskjermen har VWs nye brukergrensesnitt. Foto: Martin Meiners
Førermiljøet i ID.7. 15-tommersskjermen har VWs nye brukergrensesnitt. Foto: Martin Meiners Vis mer

Bedre og smartere

Du vil finne VWs nye brukergrensesnitt på den over 15-toms store skjermen i midtkonsollen, i tillegg til at VW har gjort deres såkalte Augmentet Reality (AR) system for projisering i frontruten som standard. I tillegg får du all primærinformasjon oppgitt i det mindre displayet som sitter rett foran rattet.

Nå har de også gjort opplevelsen på den store skjermen langt mer intuitiv, med flere egendefinerte løsninger og tilpasninger. De har lyttet til kundene og tatt grep, noe som har hjulpet betraktelig.

Slik ser VWs nye brukergrensesnitt ut, som kan tilpasses etter egne preferanser. Foto: Martin Meiners
Slik ser VWs nye brukergrensesnitt ut, som kan tilpasses etter egne preferanser. Foto: Martin Meiners Vis mer

ID.7 er jo også en større bil, for de lange turene, og VW skal naturligvis gi den Travel Assist systemet - vel og merke som tilbehør. På et tidlig tidspunkt testet vi systemet i en ID.3, der vi kjørte bilen på landeveier i nær 15 minutter uten å røre mange betjeninger. Systemet er antagelig et av de aller beste selvkjørende funksjoner på markedet per i dag.

Dette skyldes først og fremst at VW-konsernets merker samler inn data fra millioner av biler som allerede har rukket å trille på veiene i lang tid. Innhentet info brukes så til å videreutvikle alt som etter hvert vil bli kalt selvkjørende funksjoner. I videoen under ser du hvordan det fungerer:

ID.7 er også utstyrt med Park Assist - selvparkering med minnefunksjon. Har du eksempelvis en kronglete innkjørsel, trang garasje eller annet, så kan bilen ta seg av kjøringen det siste stykket inn innkjørselen, og ta seg av alt som har med parkering å gjøre. Den rygger, svinger, retter opp og plasserer bilen akkurat der den skal være – hver gang. Alt med et enkelt knappetrykk. Skulle du ønske å overstyre dette, så har du også mulighet for å kontrollere parkeringen ved å styre bilen via en app.

Baksetepassasjerene har god plass i ID.7. Foto: Martin Meiners
Baksetepassasjerene har god plass i ID.7. Foto: Martin Meiners Vis mer

Ettersom bilen er ansett som en langtraver er det også viktig at man har det behagelig underveis. Foran blir dette ivaretatt med hjelp av spesielle ergonomiske seter med alskens justeringsmuligheter. I tillegg er de utstyrt med massasjefunksjoner.

I taket sitter et stort panoramaglasstak, der du selv kan justere en slags dimmefunksjon etter hvor mye lys du ønsker å slippe inn.

Til høsten vil vi få mulighet til å teste både komfort, rekkevidde og andre storbilgleder, når bilen dukker opp på det norske markedet. Foreløpig har vi ingen detaljer om priser å dele, men vårt anslag er at startprisen vil ligge rundt 600.000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.