Strømpriser 2023

Endelig lys i strømtunnelen

Strømprisene sank i første kvartal, og nå kommer sommeren. Og prognosene framover er lysere enn på lenge.

LAVERE PRISER: Det meste taler for at prisene skal fortsette ned utover sommeren, men det er fortsatt svært store regionale forskjeller. Foto: NTB
LAVERE PRISER: Det meste taler for at prisene skal fortsette ned utover sommeren, men det er fortsatt svært store regionale forskjeller. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Strømprisen for husholdningene i første kvartal i år 11 prosent lavere enn kvartalet før. I snitt betalte husholdningene 143,8 øre/kWh i kvartalet.

Nedgang i prisene

– I første kvartal i år var det en nedgang i strømprisen sammenlignet med kvartalet før, men historisk ligger vi fremdeles på et svært høyt nivå, sier seniorrådgiver Thomas Aanensen i Statistisk sentralbyrå (SSB)

Prisen husholdningene måtte betale, inkludert avgifter, nettleie og strømstøtte, endte på 143,8 øre/kWh i første kvartal, viser nye tall SSB.

Det er 11,3 prosent lavere enn kvartalet før og et godt stykke unna toppene i 4. kvartal i 2021 og 2022, da prisen var på henholdsvis 164,8 og 162,2 øre/kWh.

Prisene er et gjennomsnitt for hele landet og varierer mye mellom nord og sør i Norge.

– Når vi trekker fra strømstøtten, var totalprisen husholdningene måtte betale, fremdeles rundt 26 prosent høyere enn gjennomsnittet for 1. kvartal de siste fem årene, sier Aanensen.

Fortsetter etter videoen

Gode utsikter framover

I fjor sommer holdt prisene seg høye gjennom hele sommeren. De fleste indikatorer tyder på at det kommer til å bli billigere strøm denne sommeren.

«Vi har vann i magasinene og snøen i fjellet har begynt å smelte. Vannkraft kombinert med gode vindforhold og voksende gasslagre i Europa vil sannsynligvis senke strømprisene fram mot sommeren», skriver Lyse.no.

I tillegg skal en omlegging av strømstøtten fra høsten av, gi mer rettferdige og forutsigbare strømregninger, lover regjeringen.

Vi må imidlertid fortsatt leve med at det er store forskjeller mellom strømregionene. Fredag er for eksempel snittpris for strøm bare 9,4 øre pr kilowattime i Nord-Norge og Midt-Norge. Til sammenligning er snittprisen i Vest-Norge, Sørvest-Norge og Sørøst-Norge 92,9 øre, eller nesten ti ganger høyere.

Få også med deg denne saken:

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.