Gigacasting:

Endrer måten å bygge bil på

Det vil gjøre bilene lettere, bedre og rimeligere. Men det kommer med en hake.

FØRST UT: Denne bilen kan bli den første bilen som tar i bruk gigacasting. Foto: Fred Magne Skillebæk
FØRST UT: Denne bilen kan bli den første bilen som tar i bruk gigacasting. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Et nytt buzz-ord er i ferd med å pre seg i bilbransjen. Flere og flere snakker om fordelene og ulempene med det som kalles «gigacasting».

Ordet i seg selv er ikke nytt, og ikke metoden det representerer. Gigacasting er i bunn og grunn støping, eksempelvis det vi kjenner som støpejern. Sett ordet «giga» foran, og de fleste forstår da at man snakker om større komponenter.

Og det er akkurat det bilbransjen nå snakker om, men er det positivt, eller negativt?

Det er nettopp det diskusjonen går ut på. For dersom bilbransjen begynner å lage store karosserideler - spesielt til bunnen av bilen – i form av store støpte deler, så vil dette gjøre bilene rimeligere å lage, raskere å lage og enklere å lage.

Da erstatter en stor del en rekke mindre deler. Per i dag består eksempelvis bakdelen av en bil av mange mindre komponenter som enten limes eller sveises sammen. Dette gjør prosessen mer komplisert, skaper rom for feilmarginer, og alt som kompliseres vil også fordyre sluttresultatet.

Bakvogn: Slik ser en bakre del ut etter at den er gigacastet, eller formstøpt, om du vil. Foto: Fred Magne Skillebæk
Bakvogn: Slik ser en bakre del ut etter at den er gigacastet, eller formstøpt, om du vil. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Flere merker kaster seg på

Tesla var de første til å informere om at de ville ta i bruk gigacasting, og vise frem bunnen på bakre halvdel av en bil. De mente at hele denne delen skulle støpes i fremtiden, ikke sveises eller limes. Forenkling og økonomiske besparelser var argumentene.

Samtidig har General Motors nettopp snappet opp det største selskapet som var ment å gjøre gigacasting for Tesla, amerikanske TEI. Dermed har GM hentet all den kunnskap og produksjonskapasitet Tesla hadde tenkt å hente herfra, noe som resulterer at Tesla må lene seg mer på et par andre og mindre produsenter som kan utføre det samme.

Elbil24 var nylig i Japan og besøkte Toyota. Nå forteller også de at de tenker å ta i bruk gigacasting, og ser for seg at hele fremparten fra bakenfor forhjulene og frem - og tilsvarende for hele bunnen av bakparten – i fremtiden skal være støpt. Representanter vi snakket med så ikke store besparelser i å gjøre midtre del av bilen med denne metoden, først og fremst fordi man der finner batterikassen, hvor det er mange andre hensyn å ta.

Hva med reparasjoner?

På spørsmål om muligheten for å reparere skader blir det litt mindre selvsikkerhet i ingeniørene vi snakker med, og de innrømmer til slutt at det foreløpig er utfordringen. De har ingen klare formeninger om hva som her blir løsningen, eller hvorvidt man må skifte ut en hel gigadel dersom man får en skade på den.

Og dette er kjernen i utfordringen med gigacasting.

For per i dag er det ingen som har en åpenbar metode for hvordan man kan reparere støpte deler. Derfor er det heller ikke alle som ser løsningen som interessant. Elbil24 var nylig sammen med toppsjefen i Volkswagen, Thomas Schäfer. Han var ikke videre optimistisk på at dette blir en utbredt løsning før man finner metoder og løsninger for å gjøre lokale reparasjoner på mindre steder av et støpt produkt.

-Vi kommer derfor til å støpe en god del mindre deler, men vi ser ikke for oss å ta i bruk større støpte deler, slik enkelte andre gjør, forteller han.

Med mindre deler kan dette være komponenter som boltes fast, eksempelvis bærearmer, stag og andre detaljer som lett kan skiftes ut. Dette gjøres i stor skala allerede, og vi skal ikke se bort fra at det vil bli gjort i enda større grad i fremtiden.

LEXUS LF-ZC: Er denne sedanen fra Lexus første bil ut, eller rekker Tesla ut først? Foto: Fred Magne Skillebæk
LEXUS LF-ZC: Er denne sedanen fra Lexus første bil ut, eller rekker Tesla ut først? Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Flere vurderer

Volvo er blant produsentene som har uttalt at gigacasting vil bli tatt i bruk, uten at de har fortalt i hvilke bil, eller til hvilket formål. Men hvis Volvo først tar i bruk metoden, så er det grunn til å tro at de andre merkene innad i Geely-konsernet vil gjøre det samme.

Så hva taler teknikken imot? Vel, det er ingen grunn til å tro at biler hvor teknologien er tatt i bruk vil bli utsatt for mindre skader enn andre. De vil derimot være vanskeligere å reparere.

For om du får et kakk i hjørnet på en slik del, så må du per i dag bytte hele den støpte delen.

Det mindre kakket resulterer dermed i at halve bakvogna må byttes dersom skaden er bak, noe som åpenbart vil resultere i høyere reparasjonskostnad. Da ligger det også i kortene at forsikringsprisene vil øke i takt med de ekstra påførte kostnadene. Om dette vil gjenspeiles i en prisoppgang på bilforsikringer generelt, eller om det kun vil tilfalle de respektive bilmodellen er det foreløpig ingen som har svart klart på.

TRE DELER: Når en framvogn og bakvogn er støpt, må de giftes med en midtre del der batteriet sitter. Foto: Fred Magne Skillebæk
TRE DELER: Når en framvogn og bakvogn er støpt, må de giftes med en midtre del der batteriet sitter. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Den enes fordel, den andres ulempe

Gigacasting kan dermed se lukrativt ut for produsentene, først og fremst for å redusere produksjonskostnaden på bilene. Den sekundære prisen – reparasjonskostnadene – ser det derimot mindre attraktivt ut for.

Til Bilbransje24, som også har omtalt temaet, spekulerer enkelte i at gigacasting ikke er økonomisk bærekraftig før man har funnet måter å reparere på, der deler lett kan byttes ut. Dette kan igjen bety at gigacastingen blir litt mindre giga, at man må dele opp drømmescenariet om veldig store deler i litt fysisk mindre komponenter, og da går litt av vinninga opp i spinninga.

Fremtiden vil vise hva fasiten blir.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.