Mobilbruk i bil:

Endret bota - ser utrolig forskjell

- Den enkleste er om alle følger med på veien og ikke på skjermen.

Blir du tatt for ulovlig mobilbruk i bil, må du ut med 9700 kroner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Blir du tatt for ulovlig mobilbruk i bil, må du ut med 9700 kroner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Den 1. februar i år ble det vesentlig dyrere å bli tatt for mobilbruk i bil. Bøtesatsene ble økt med 30 prosent, fra 7450 kroner til 9700 kroner.

Dette skjedde etter at Samferdselsdepartementets forslag ble vedtatt. Håpet var at de høye bøtesatsene ville sette en støkk i bilistene og redusere mobilbruken i bil.

Nå er fasiten for første kvartal i 2023 offentliggjort - og det er ingen tvil om at taktikken foreløpig har fungert.

Nesten 50 prosent nedgang

I løpet av årets første kvartal er 2303 tatt med mobilen bak rattet, opplyser Ung i trafikken i en pressemelding. Dette er en nedgang fra 4162 forenklede forelegg fra samme periode i 2022.

1859 færre bøter for ulovlig mobilbruk tilsvarer en nedgang på 44,7 prosent.

- Vi er veldig glade for å se en tilnærmet halvering fra første kvartal i fjor. Det er bra at færre bruker mobilen mens de kjører bil, for den enkleste måten vi kan skape en tryggere trafikk er dersom vi alle følger med på veien, og ikke på skjermen, sier daglig leder Stig Eid Sandstad i Ung i trafikken.

Sandstad håper å se den gode trenden fortsette igjennom sommeren.

- Vi vet at mange ulykker skjer i sommermånedene, og det enkleste du som sjåfør kan gjøre for å skape en litt tryggere trafikk, er å droppe mobil i bilen. La bilen være en mobilfri sone, det har både store og små godt av.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer

Disse blir oftest tatt

Ser vi på tallene for 2022, ser vi at det på landsbasis er de mellom 25 og 34 år som oftest blir tatt med mobilen bak rattet. I 2022 fikk denne aldersgruppen utstedt 28 prosent av foreleggene.

At man nå ser en nedgang i det totale antallet forelegg, skyldes trolig de høye bøtesatsene. 9700 kroner svir i lommeboka for de fleste.

- Dette er mye penger, det er allikevel dødsfall og alvorlige skader som er den største kostnaden ved mobilbruk i bil. Det er fremdeles helt gratis å følge trafikkreglene, sier Sandstad.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.