Slik blir Mercedes-Benz EQS SUV:

EQS SUV - et gedigent elektrisk statussymbol

Tysk ingeniørkunst fra øverste hylle. Bli med på en forhåndstitt!

LUKSUS-DONING: Elbil24 og fagredaktør Fred Magne Skillebæk har tatt en nærmere titt på Mercedes-Benz EQS SUV. Dette blir en stor og luksuriøs elektrisk SUV med plass til sju. Foto: Mercedes-Benz
LUKSUS-DONING: Elbil24 og fagredaktør Fred Magne Skillebæk har tatt en nærmere titt på Mercedes-Benz EQS SUV. Dette blir en stor og luksuriøs elektrisk SUV med plass til sju. Foto: Mercedes-Benz Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli medlem av Elbil24 PRO i dag, og få tilgang til alle de viktigste sakene og en rekke gode medlemstilbud!

(Elbil24): Mercedes-Benz lanserte det elektriske flaggskipet EQS for omtrent et år siden, en bil som gjorde seg godt bemerket. Bilen har blant annet en ganske rund utforming, som først og fremst for å få skape en så lav luftmotstand som mulig.

Nå lanserer Mercedes-Benz SUV-utgaven av samme bil, og bilen har enkelt og greit fått navnet EQS SUV.

Bilene er bygget på samme plattform, har samme batteripakke, og så godt som identisk drivverk. EQS SUV har likevel en høyere bakkeklaring, noe som kommer av større hjul og lengre fjærbein.

Når vi først snakker om fjærbein kan det legges til at alle modellene av EQS SUV har luftfjærer og justerbare dempere som standard. Dette er med på å skape god komfort, samtidig som det gir bilen mulighet for å heises litt ekstra ved behov, enten det er kjerreveien som er dårlig, eller du trenger ekstra bakkeklaring av andre årsaker.

Samtidig er det kjekt med luftfjærer dersom man ofte kjører med tung last eller henger, ettersom luftfjærer gir automatisk høydejustering.

Akselavstanden på SUV-utgaven er den samme som for sedanen, 321 centimeter, men bilen er over 20 centimeter høyere. Bilen er også nær 5,13 meter lang, noe som gir god plass til de tre seteradene, for bilen er en syvseter. Ettersom dette er en av bilene fra øverste hylle, selv hos Mercedes-Benz, opereres også andre seterad elektrisk når noen skal inn i bakerste baksete. Trykk på en knapp, og midtre seterad justeres helt frem, og seteryggen felles ned.

En såpass voksen bil kan for mange virke stor og uhåndterliger, men Mercedes-Benz har gitt bilen firehjulsstyring, noe som normalt gjør bilene langt enklere å håndtere enn biler uten. Svingradiusen reduseres betraktelig, og det blir langt enklere å komme seg gjennom trange områder. At bilen blir mer stabil i høyere hastigheter er også en av godene med et slikt system.

To og fire

I utgangspunktet kommer EQS SUV med tre forskjellige drivlinjer. EQS 450+ er en bakhjulsdrevet utgave med 360 hestekrefter og en rekkevidde på opp til 660 kilometer. Utgaven 450 4Matic byr også på 360 hestekrefter, men ut fra to elmotorer, som gir firehjulsdrift. Her er rekkevidden på det meste redusert ned til 613 kilometer. Heftigste utgave er EQS 580 4Matic, som med firehjulsdrift byr på 544 hestekrefter fra to elmotorer, og som også skal klare en rekkevidde på et sted mellom 507 - 613 kilometer, avhengig av utstyrsgrad, vekt, og hjuldimensjon.

I Norge vil det etter alt å dømme være de to firehjulsdrevne utgavene som er mest aktuelle.

Innvendig vil SUV-utgaven av EQS få den samme løsningen med hyperscreen, der tre skjermer er satt ved siden av hverandre bak en felles glassplate. Bilen får også OTA-løsninger (Over The Air), der forskjellige deler av systemene kan oppdateres trådløst, etter hvert som nye programvarer utvikles.

Litt morsomt er det også å se at Mercedes-Benz nå kommer med en funksjon som forteller føreren hvorvidt baksetepassasjerene bruker setebeltet eller ei, en funksjon mange har hatt i årevis. En annen funksjon, som man kan diskutere nytteverdien av, er at bilen også etter en stund minner deg om at du har med barna i baksetet. Denne funksjonen er standard i hele Europa, blant annet.

For stor?

Skulle du av en eller annen grunn mene at EQS SUV blir for stor, så er det ingen grunn til å fortvile. Mercedes har som kjent nylig lansert sin elektriske E-klasse - eller EQE, som den heter. Mens fossilutgavene av E-klasse kom som sedan eller stasjonsvogn, vil Mercedes ta det samme grepet med EQE som med EQS. Det betyr at også EQE kommer som EQE SUV, og sistnevnte erstatter stasjonsvognen. Elbil24 har testet EQE i sedanutgave, men SUV-utgaven er foreløpig ikke vist.

Vi har likevel ingen grunn til å tvile på at den blir svært lik EQS SUV, bare i et mindre format.

Men først må vi ønske EQS SUV velkommen, en bil som garantert blir fiffens foretrukne hytteracer. De første bilene kommer på markedet på andre siden av nyåret, og vi må fortsatt smøre oss med tålmodighet med tanke på prisene. Men den som venter på noe godt ...

Tekniske spesifikasjoner:

. EQS 450+ EQS 450 4MATIC EQS 580 4MATIC
DrivlinjeBakhjulstrekkFirehjulsdriftFirehjulsdrift
Motor:1 x elektrisk2 x elektrisk2 x elektrisk
Effekt360 hk360 hk544 hk
Dreiemoment568 Nm800 Nm858 Nm
Blandet forbruk (WLTP)18,6 – 23,0 kWh/100 km20,0 – 24,0 kWh/100 km20,0 – 24,0 kWh/100 km
CO2 utslipp (WLTP)0 g/km0 g/km0 g/km
Rekkevidde (WLTP)536 – 660 km507 – 613 km507 – 613 km
Ombordlader (standard / tilleggsutstyr)11 kW / 22 kW11 kW / 22 kW11 kW / 22 kW
Hurtiglader200 kW200 kW200 kW
Bagasjerom (5 / 7 seter)645 – 2100 / 565 – 2020645 – 2100 / 565 – 2020645 – 2100 / 565 – 2020
L / B / H (mm):5125 / 1959 / 17185125 / 1959 / 17185125 / 1959 / 1718

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.