Er dette fremtidens postkasse?

Ford prøver ut et helt nytt pakkekonsept i London, der bilen spiller en viktig rolle.

HER LIGGER DEN: Denne postkassen har du med deg, enten du er på jobben, på hytta eller hjemme. Og ja, det er bilens bagasjerom vi snakker om. Foto: Bjørn Eirik Loftås
HER LIGGER DEN: Denne postkassen har du med deg, enten du er på jobben, på hytta eller hjemme. Og ja, det er bilens bagasjerom vi snakker om. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Nye biler blir stadig smartere og mer «connected». Å låse opp og lukke den ved hjelp av en app på mobiltelefonen, er bare én av mange muligheter som åpner seg når bilen din er på nett.

Stor, mobil postkasse

Og når denne funksjonen kan brukes av flere mot ett og samme kjøretøy, dukker det opp en helt ny verden av muligheter. Bildeling er et godt eksempel på det.

Et annet og noe mer kreativt eksempel er pakkedistribusjon.

Ja, du leste riktig. I London skal nemlig Ford og hjemleveringstjenesten Hermes gå i gang med et pilotprosjekt, der budbilsjåføren bruker bilens bagasjerom som leveringssted.

Mange fordeler

Det høres kanskje litt spesielt ut, men fordelene er åpenbare: Budbilsjåføren slipper å lete etter dører og innganger, du slipper å være hjemme på utleveringstidspunktet, og du slipper å alliere deg med naboen. Pakkene blir i stedet liggende trygt innelåst i bilen så snart budbilsjåføren forlater stedet.

- Å gjøre om en bil til et leveringspunkt gjør det enkelt for kunden å ha kontroll på pakken sin og hente den når det passer dem, sier Director Enterprise Connectivity i Ford Europa, Mark Harvey.

Til og med retur av pakker skal du på sikt kunne løse på denne måten: Du legger bare igjen pakken i bagasjerommet, og avtaler henting med budbilsjåføren.

Slik fungerer det

Så hvordan er dette i det hele tatt mulig å få til? Tre nøkkelord er GPS, internett og mobilapper. Først må mottaker gi Hermes tillatelse til å tracke bilens nøyaktige plassering, og gi budbilsjåføren tilgang til å kunne låse opp bilen. Dette gjøres i mottakerens FordPass-app på mobilen.

Når budbilsjåføren nærmer seg bilen, skanner vedkommende strekkoden på pakken. I samme øyeblikk gis en engangskode via Hermes egen app, som låser opp bilens bagasjerom. Når lokket lukkes igjen, vil ikke budbilsjåføren lenger ha tilgang.

Håper å utvide

Prøveprosjektet har noen begrensninger, blant annet må bilen befinne seg ikke lenger unna enn 300 meter fra mottakerens hjem. Det er en av begrensningene Ford og Hermes har planer om å fjerne dersom pilotprosjektet blir en suksess. Retur av pakker via bagasjerommet vil også komme på et senere tidspunkt.

- Vi vil hele tiden utforske nye og innovative leveringsmetoder som skal gjøre det enklest mulig for kundene våre å motta pakker, og ser ett stort potensial i dette prosjektet, sier Lynsey Aston, Head of Product, Innovation and Onboarding, Hermes UK.

Få også med deg saken under:

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.