Moms på elbil

Er du heldig, kan du slippe elbilmoms

Det er ikke sikkert du må betale moms på summen som overstiger 500.000, selv om bilen først blir levert i 2023.

BLIR DYRERE: Populære elbiler som Mercedes-Benz EQE og BMW i4 er bare to av mange biler som blir vesentlig dyrere når elbilmomsen regnes inn etter nyttår. Foto: Fred Magne Skillebæk
BLIR DYRERE: Populære elbiler som Mercedes-Benz EQE og BMW i4 er bare to av mange biler som blir vesentlig dyrere når elbilmomsen regnes inn etter nyttår. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): I forrige uke ble det klart at regjeringspartiene og SV var blitt enige om neste års statsbudsjett. Budsjettet inneholder flere endringer som påvirker deg som skal kjøpe ny bil, blant annet innføres en ny vektavgift som gjør mange biler 20-25.000 kroner dyrere - og viktigst for elbiljøpere: Moms på kjøpesummen som overstiger 500.000 kroner.

Registreringstidspunktet avgjør

Men dersom du har bestilt elbil som koster mer enn 500.000 kroner, er det ikke sikkert du må betale moms, selv om bilen først leveres ut på nyåret. Det er nemlig registreringstidspunktet som avgjør dette, ikke utleveringstidspunktet, skriver Bilbransje24.

Det betyr at hvis forhandler rekker å registrere bilen på deg før nyttår, spiller det ingen rolle om bilen leveres ut etter nyttår.

Skatteetaten skriver følgende på sine sider:

«Det sentrale kjennetegnet på risikoens overgang/levering ved kjøp av bil, er registreringen i Motorvognregisteret. Det er blant annet dette som er styrende for eierforholdene, ansvar for forsikringer og avgifter. Registreringstidspunktet er også av notoritetshensyn et enkelt, lett praktikabelt skjæringspunkt.»

- Elbiler til over 500.000 kroner kan altså selges til kunde uten mva, så lenge de er registrert på kunden senest 31. desember, presiserer advokat i revisjons- og rådgivningsfirmaet BDO, Richard Haave Hanssen, overfor Bilbransje24.

Regn ut selv

Dersom du har bestilt elbil og den ikke kan registreres før i 2023, kan du selv regne ut hvor mye dyrere bilen blir ved å bruke vår kalkulator:

Fortsatt håp

Og husk at det fortsatt er mulig både å kjøpe og få utlevert ny elbil før nyttår, men nå begynner det virkelig å haste. Les mer i saken under:

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.