Høy inntekt betyr elbil:

Er elbil bare for rikinger?

De med høyest inntekt krafser til seg flest elbiler. Hva skyldes det?

Er elbil bare for rikinger?
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): Nær to av fire nyregistrerte biler i Norge i fjor var elbiler, og ble kjøpt av husholdninger med den høyeste inntekten.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) slår fast at husholdninger med høy inntekt generelt kjøper flere nye biler enn husholdninger med lav inntekt.

I 2019 kjøpte 8,5 prosent av husholdningene med høy inntekt nye biler, mot 0,2 prosent blant dem med lavest inntekt.

Jo mer du tjener, jo større er sjansen for at du velger elbil framfor biler med fossil framdrift.

Høyest inntekt

Det kommer antagelig ikke som en overraskelse at det er de med høyest inntekt som kjøper flest nybiler, men tallet overrasker likevel.

Om vi kun ser på de ti prosentene med høyest inntekt, så stod disse ti prosentene for handelen av 37 prosent av alle elbiler som ble solgt, mens de også kjøpte 21 prosent av alle fossilbilene som ble solgt nye i 2019.

Husholdninger på den nederste halvdelen på inntektsskalaen, derimot, stod for kun 10 prosent av innkjøpene av nye elbiler og 22 prosent av nye biler som gikk på bensin eller diesel.

Av de rundt 74.000 privateide nyregistrerte bilene i 2019 var nesten 46.000 elbiler, og 28.000 fossilbiler.

Salgstallene

Om vi ser på registreringsstatistikken, og hvilke modeller det omsettes mye av, så ser vi også at det omsettes mange dyrere modeller.

Tesla Model 3 ble fjorårets mest solgte bil i Norge, med 15.683 biler - over 50 prosent mer enn nummer to på lista. Model 3 er en bil som i gjennomsnitt koster nær 500.000 kroner.

Om vi ser på årets tre første måneder i år, så har Audi e-tron solgt best i alle de tre månedene. Dette er en bil som koster godt over 600.000 kroner innen den får skilter og leveres til kunde.

Dette styrker i stor grad forståelsen av at det er de med høy inntekt som handler flest elbiler.

Senere i år er det ventet et ras av nye volummodeller med noe lavere prisbilde. Da kan det også være at denne statistikken endrer seg noe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.