Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?
(Elbil24): Mandag kom meldingen om at Volvos fabrikk i Torslanda i Sverige må stenge produksjonen. Det er andre gang på kort tid at dette skjer, og det er usikkert hvor lenge bilprodusenten må holde stengt.
- Det er veldig tungt akkurat nå, og det endres fra dag til dag, sier Volvo-talsperson Maria Dagman til Göteborgs-Posten.
Og svenskene er definitivt ikke alene. For bare noen dager siden meldte Volkswagen at de må kutte i produksjonen ved selskapets enorme fabrikk i Wolfsburg. Audi, som er en del av Volkswagen-konsernet, har også gitt beskjed om at de forlenger sommerpausen med minst én uke ved to fabrikker.
Kutter 400.000 kjøretøy
Samtidig har også Toyota/Lexus gått ut med beskjed om at de vil redusere produksjonen kraftig de neste ukene. I september regner selskapet med å kutte produksjonen med hele 40 prosent.
Verdens største bilprodusent planla å levere nærmere 900.000 kjøretøy i september, men har justert ned målet til rundt 500.000, skriver avisen Nikkei.
Tidligere har både Ford og Jaguar meldt om redusert og forsinket produksjon - og dermed også tregere utlevering av biler til ventende kunder.

Ford Mustang Mach-E i chiptrøbbel
Får ikke ferdigstilt bilene
Man skulle kanskje tro at årsaken var synkende salg på grunn av pandemien og anstrengt verdensøkonomi, men virkeligheten er helt motsatt: Etterspørselen er større enn fabrikantene klarer å levere, takket være global mangel på mikrobrikker.
Nye biler omtales ofte som «datamaskiner på hjul», der mikrobrikker og halvledere er vesentlige komponenter for å få elektronikken til å spille. Uten tilstrekkelig tilgang på disse komponentene, blir det rett og slett ikke mulig å ferdigstille bilene.
Det gjelder både tradisjonelle kjøretøy som går på bensin og diesel, men i aller høyeste grad også elbiler.
Begrensninger i tilgangen henger i stor grad sammen med coronapandemien og alle utfordringene som har dukket opp i kjølvannet av denne.

Elbil-moms: Dette kan skje
Bestillingene hoper seg opp
I starten av pandemien i fjor, stengte mange av disse mikrobrikkefabrikkene ned all produksjon. Ikke først og fremst for å bekjempe smitten, men fordi de hadde en forventning om at etterspørselen etter mikrobrikker, ikke minst fra bilindustrien, ville falle. Og det gjorde den også i begynnelsen.
Men snart viste det seg at det motsatte skjedde.
Da fabrikkene åpnet opp igjen, hadde bestillingene hopet seg opp - og de kom ikke bare fra bilfabrikanter, men også fra produsenter av alt fra mobiler og annet kommunikasjonsutstyr, til PC-er, TV-er og spillkonsoller - som har opplevd et voldsomt oppsving i salget under pandemien.
Og selv når fabrikkene går for full maskin, har de store problemer med å ta igjen etterslepet.
Nå skjelver til og med produsenter av bank- og kredittkort - som også er storforbrukere av mikrobrikker. Ifølge Smart Payment Association (SPA) utstedes rundt tre milliarder kort årlig, og de blir ubrukelige uten mikrobrikker.
- Dersom situasjonen ikke bedres, vil det være mangel på millioner av kort, og dette vil direkte påvirke forbrukere globalt ved at de ikke vil kunne få et nytt eller fornyet bankkort, sier Jacques Doucerain, president i SPA.

Har elbilen snart kjørt 100.000 kilometer? Da må du lese dette
Få lyspunkter i sikte
Det siste halvåret har det blitt gjort en rekke analyser av problematikken. Anslagene om hvor lenge den vil prege markedet, spriker i alle retninger, fra noen få måneder til flere år.
Og det kan bli verre før det blir bedre, takket være nye covid-19-utbrudd i Sørøst-Asia. USA-baserte Semicondutor Industry Association anslår nemlig at 75 prosent av den globale produksjonskapasiteten av mikrobrikker befinner seg denne regionen.
Vil overta produksjonen selv
Flere land ser nå også på muligheten til å få bedre kontroll på tilgangen, ved å produsere mer lokalt. USAs president Joe Biden har blant annet omtalt dette som en unik mulighet for landet til å bli verdensledende på mikrobrikker, og kalt satsingen en «topp og umiddelbar prioritet».
Amerikanske Intel la nylig fram en plan med en kostnadsramme på 20 milliarder dollar, eller rundt 170 milliarder norske kroner, for å øke produksjonen betydelig, blant annet ved å etablere to nye fabrikker i Arizona.
I vår gikk også Apple ut og sa at de skal investere over én milliard euro i Tyskland de neste tre årene, nettopp med tanke på lokal produksjon av halvledere.
Det nye anlegget, som skal åpne neste år, skal bli «Europas største for forskning og utvikling av halvledere og programvare» for mobiltelefoni og trådløs teknologi, ifølge Apple.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.