Priser på service på elbil:

Er elbilen dyrere i drift enn fossilbilen?

Nei, tvert imot, sier verkstedene.

DYRERE? Hva vil det koste å utføre arbeid på elbilen etter at garantien har gått ut? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
DYRERE? Hva vil det koste å utføre arbeid på elbilen etter at garantien har gått ut? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du kjøper elbil i dag kommer den som oftest med 4–5 års garanti. Det vil si at en god del reparasjoner vil bli dekket av produsenten i løpet av disse årene, og du som eier slipper å betale.

Foreløpig er de fleste elbiler på norske veier fortsatt dekket av garantier, men hva når garantiene går ut? Hvor mye kommer det da til å koste når man må ha bilen på service eller EU-kontroll? Vil en elbil vise seg å være dyrere i drift enn en fossilbil av samme alder?

Ikke nødvendigvis dyrere

Snap Drive er en av flere verksteder som utfører EU-kontroll, service og reparasjoner til alle elbiler i henhold til fabrikkspesifikasjoner. Hittil i år har de hatt om lag 3000 elbiler inne på sine verksteder.

Administrerende direktør i Snap Drive, Morten Harsem. Foto: Snap Drive
Administrerende direktør i Snap Drive, Morten Harsem. Foto: Snap Drive Vis mer

Administrerende direktør Morten Harsem forteller at bileiere kommer for mange ulike grunner.

– Elbil-kundene som kommer til Snap Drive ønsker å få utført service, AC-service, reparasjoner av bremser, forstilling, hjullager og liknende, EU-kontroll, diagnose og elektrisk arbeide, ruteskift og dekk.

Han kan berolige alle nåværende og kommende elbileiere med at det ikke er så mye dyrere å vedlikeholde elbilen.

– Ikke nødvendigvis, fordi det avhenger av så mange faktorer. Vår erfaring så langt er at eldre biler, uavhengig om det er elbil eller fossilbil, har økende «snittordre på verksted». Dette skyldes i prinsipp at slitedeler må byttes.

NAF, ved Thomas Hauerberg, forklarer hvorfor det kan være smart å ta en garantiutløpstest før garantitiden på bilen utløper - også for elbiler. Vis mer

Elbil kan være billigere i drift

Faktisk kan eksempelvis servicer vise seg å bli billigere enn service på fossolbiler av tilsvarende alder.

– Ordinære servicer på elbil er generelt rimeligere enn fossilbil som følge av at «olje, oljefilter, registerreim» ikke eksisterer på en elbil. En god regel er at regelmessig service over tid lønner seg.

Snap Drive sine kjernekunder er de med biler som er 5 år eller eldre, og de ser nå at antall elbiler som besøker deres verksteder øker i takt med elbilbestanden.

Harsem tror at det spesielt er bremseskift som vil være den hyppigste årsaken til verkstedbesøk i fremtiden.

– Elbiler har generelt høy egenvekt med kraftige elmotorer. Bremser benyttes i mindre grad en tradisjonell bil som følge av regenerering ved motorbrems. Vi tror som følge av ovennevnte at bremser, hjuloppheng, hjullager, foringer og dekk vil være de mest frekvente reparasjonene i fremtiden i tillegg til glass/ruteskift.

Når det kommer til hva ulike ting vil koste, så vil det variere fra modell til modell, forklarer Harsem.

– Pris vil variere ut ifra merke, modell, kjørelengde og tilstand til hver enkelt elbil og det er derfor vanskelig å gi noen generelle priseksempler på dette. En ordinær elbil-service hos Snap Drive koster fra kr 1790,- og en EU-kontroll koster Kr 795.

Hvordan velge verksted?

Mange bileiere tenker at man MÅ velge et merkeverksted for å få utført reparasjoner av bilen. Hos flere er det også en etablert sannhet at garantien ryker dersom man ikke velger merkeverksteder. Dette er ikke tilfelle ifølge Forbrukerrådet.

– For den som er redd for at garantien ryker hvis du ikke bruker merkeverkstedet, er det ikke lenger et lovlig krav i en garantiavtale. Det er samme krav til faglig arbeid om du bruker merkeverkstedet, eller det lokale verkstedet nede i veien.

Det du imidlertid bør forsikre deg om er at verkstedet du velger følger vedlikeholdskravene i garantien.

Forbrukerrådet råder bileiere til å hente inn tilbud fra flere verksteder før de gjennomfører reparasjoner eller service.

– Du kan spare mye på å hente inn pristilbud fra flere verksteder. En god tommelfingerregel er at du sender ut en skriftlig prisforespørsel til minst tre verksteder. Det bør du gjøre for all service, EU-kontroll, og hvis det har oppstått en skade.

I tillegg bør man sjekke om de er godkjent av Statens vegvesen.

– Undersøk hvilken kompetanse verkstedet har på din bil, hvor lang tid arbeidet tar, og når arbeidet kan påbegynnes. Sjekk også om verkstedet er godkjent av Statens vegvesen.

HATER ELBILER: Mange eiere av store diesel-biler har bygget dem om slik at de kan spy store, svarte røykskyer på elektriske biler. Video: Jeff Mahins Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.