Steinsprut:

Er uhellet ute, må du handle raskt

- En sur egenandel å betale.

Får du en stein i ruta som lager merke, er det lurt å fikse skaden så raskt som mulig.

Foto: NTB scanpix.
Får du en stein i ruta som lager merke, er det lurt å fikse skaden så raskt som mulig. Foto: NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få gunstige fordeler ved å melde deg inn i Elbil24 PRO!

(Elbil24): Et sikkert vårtegn i trafikken er irriterende steinsprut-skader. Grus og sand kommer frem når snøen smelter.

- Vinterdekkene drar med seg mye grus og når farten øker løsner steinene og fyker bakover, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Glasskader som meldes til forsikringsselskapene har økt voldsomt på 2000-tallet.

Fra 122.178 skader i 2000 til 200.000 skader i 2008. Ti år senere - i 2018 -ble det registrert hele 255.589 glasskader. Dette viser tall fra Finans Norge.

Våren er den perioden flest frontruter får steinsprutskader. Vinterdekk med myk gummi fanger opp mye småstein fra grusen som ligger i veibanen etter at snøen smelter.

Når hastigheten øker skytes steinene ut av dekkene igjen og fyker bakover på bilene som kommer etter deg i trafikken.

Hold avstand

Kjører man på motorvei eller landevei, er det lurt å følge med der det er påkjøringsfiler. Når det kommer biler innpå fra sideveiene som så øker farten raskt, er det ekstra stor fare for steinsprut.

- Da gjelder det å prøve å holde litt ekstra avstand for å unngå steinene. Da minsker i hvert fall sjansen for å få en stein i ruta, sier NAF-rådgiveren.

Får du en stein i ruta som lager merke, er det lurt å fikse skaden så raskt som mulig.

Veldig mange av skadene kan repareres uten å skifte frontrute. Da koster det heller ingenting når man har kasko- eller delkasko forsikring.

- En liten steinsprut kan spre seg om du ikke reparerer den raskt. Da må man skifte frontruta. Det er en sur egenandel å betale når man kunne sluppet, mener Nils Sødal.

Steinsprutskader er viktig å reparere også fordi frontruten er en del av bilens bærende konstruksjon.

Ripe i lakken

Steinspruten kan også lage hakk i lakken, spesielt på panseret og stolpene rundt frontruta. Gå gjerne over bilen når du har vasket den og se etter prikker.

- Har steinspruten lagd et hakk som går helt ned til stålet, utvikles det rust. Bruk derfor en lakkstift for å dekke dette så fort som mulig.

- Er det noe rust i hakket, skrap det vekk med en spiss kniv eller lignende før du legger på lakk, sier Sødal.

- Grusen må bort tidligere

Medlemsorganisasjonen NAF har også en oppfordring til myndighetene som har ansvaret for å holde veiene i orden. Visst er det fint at veiene var rene til nasjonaldagen, men feiebilene bør ut enda tidligere, ifølge NAF.

- Få feiebilene ut så tidlig som mulig. Det er fint med rene gater til 17. mai, men for å forebygge skader på biler, er det litt sent. Det er når snøen smelter det er viktig å få gjort ren gatene, for å unngå unødvendige steinsprutskader, sier Sødal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.