Solcelleanlegg og elbillading

Etterspørselen til værs

Pågangen for å installere solcellepaneler har økt kraftig som følge av de høye strømprisene. Enkelte aktører opplever tidobling i etterspørselen.

STRØM FRA TAKET: Solenergi er i ferd med å bli et reelt alternativ for den vanlige huseier. På bildet Andreas Bentzen fra selskapet Otovo. Foto: Gorm Kallestad/NTB
STRØM FRA TAKET: Solenergi er i ferd med å bli et reelt alternativ for den vanlige huseier. På bildet Andreas Bentzen fra selskapet Otovo. Foto: Gorm Kallestad/NTB Vis mer
Publisert

Bli medlem av Elbil24 PRO i dag, og få tilgang til alle de viktigste sakene og en rekke gode medlemstilbud!

(Elbil24): Pågangen skyldes to ting, sier daglig leder Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen til NRK. De høye strømprisene, og at Enova økte støttesatsene i januar i år, som skal gjøre det lett for privatpersoner å få støtte til solcelleanlegg.

- For på tross av støtte, så er det en investering. Du betaler på en måte strømmen på forhånd for deretter å ha gratis strøm i mange år, sier Berentsen.

Tidobling

Forsker Erik Marstein hos Institutt for Energiteknikk (IFE) peker også på strømprisen som hoveddrivkraft bak den økte etterspørselen.

- Noen av selskapene rapporterer om både fem og ti ganger økt etterspørsel. Så det er voldsomt, sier Marstein til NRK.

Daglig leder Ole-Martin Håtveit i Solenergi Norge AS i Folldal, som hovedsakelig leverer solcelleanlegg for landbruk, næring og industri, sier selskapet alt har passert omsetningstallene fra i fjor.

Overingeniør Jarand Hole i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) mener solkraft kan spille en rolle i kraftsystemet framover.

- På mellomlang sikt, fram mot 2030, er solkraft interessant fordi det går raskere å bygge enn vind- og vannkraft. I tillegg er det et stort potensial som kan bygges uten nye arealinngrep, dersom det bygges på bygg, som har en verdi i seg selv, sier han.

De nye hjemmeladerne lar strømmen gå begge veier. Vis mer

Bruke solceller til å lade elbilen?

I en leserundersøkelse som Elbil24 gjorde i vinter, kom det fram at 84,9 prosent sier de lader elbilen oftest hjemme, 10,2 prosent på jobben, og kun 3,7 prosent sier du lader mest på hurtigladestasjoner. De resterende 1,2 prosentene oppgir andre steder, som hytta og gateparkering.

Og dersom du installerer solcelleanlegg hjemme, kan mye av kostnaden knyttet til ladingen, dekkes av gratis, miljøvennlig strøm. Det aller beste er å gjøre det sammen med et oppladbart batteri i boligen, noe du kan lese mer om i artikkelen under:

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.