EU kan bli like avhengig av batterier fra Kina som de var av energi fra Russland

Innen 2030 kan EU være like avhengig av litium-ion-batterier og brenselceller fra Kina som unionen var av russisk gass, olje og kull før Ukraina-invasjonen.

EU er i ferd med å utvikle en sterk avhengighet av Kina for å få nok komponenter til blant annet litium-ion-batterier, slår en ny rapport fast. Foto: Chinatopix Via AP/NTB
EU er i ferd med å utvikle en sterk avhengighet av Kina for å få nok komponenter til blant annet litium-ion-batterier, slår en ny rapport fast. Foto: Chinatopix Via AP/NTB Vis mer
Publisert

Det kommer fram i en rapport som vil være grunnlag for EU-ledernes diskusjoner om økonomi under et toppmøte i Spania 5. oktober.

Nyhetsbyrået Reuters har fått en kopi av rapporten der det uttrykkes bekymring for Kinas økende økonomiske selvsikkerhet og tyngde. EU-lederne vil diskutere kommisjonens forslag om å redusere risikoen for at Europa blir for avhengig av Kina. Blikket bør rettes mot Afrika og Latin-Amerika for å spre ressursavhengigheten, ifølge kommisjonen.

Kraftig økning i etterspørselen

Rapporten beskriver et stort behov for å kunne lagre energi dersom målet om nullutslipp skal oppnås innen 2050.

– Dette vil få etterspørselen etter litium-ion-batterier, brenselceller og elektrolyse til å skyte i været. Behovet vil øke mellom 10 og 30 ganger i årene som kommer, heter det i rapporten.

Tungt avhengig av Kina

EU står selv for 50 prosent av verdensproduksjonen av elektrolyse som blant annet brukes til å produsere hydrogen. Men EU er tungt avhengig av Kina for brenselceller og litium-ion-batterier som er nødvendig for elektriske biler.

– Uten å gjennomføre kraftfulle tiltak vil det europeiske økosystemet for energi utvikle en avhengighet av Kina som er forskjellig i sin natur, men like sterk som avhengigheten til Russland før invasjonen av Ukraina, heter det i rapporten.

Ifølge EU-kommisjonen hentet EU i 2021 mer enn 40 prosent av sitt gassforbruk, 27 prosent av oljen og 46 prosent av kullforbruket fra Russland.

Knapphet på digitale komponenter

Brenselceller og litium-ion-batterier er ikke det eneste området der EU er sårbar, ifølge rapporten som er utarbeidet av det spanske formannskapet.

«Et lignende scenario kan utspille seg i området digital teknologi», heter det i rapporten, ifølge Reuters.

Det kommende tiåret vil etterspørselen stige kraftig etter digitale sensorer, droner, dataservere og datanettverk.

EU-lederskapet frykter at denne avhengigheten overfor utlandet kan hindre produktivitetsøkningen europeisk industri sårt trenger, og bremse modernisering av jordbruket, som er essensielt for å nå klimamålene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.