EU-landene enige: Forbud mot salg av fossilbiler

EU-parlamentet med endelig vedtak - men det var langt fra enstemmig.

FORBUDT: Det blir ikke lov å selge diesel- og bensinbiler i Ungarn (bildet) og andre EU-land fra 2035. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FORBUDT: Det blir ikke lov å selge diesel- og bensinbiler i Ungarn (bildet) og andre EU-land fra 2035. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24):

EU-parlamentet vedtok tirsdag å forby salg av nye bensin- og dieselbiler fra 2035 med 340 mot 279 stemmer.

Vedtaket omfatter både personbiler og varebiler.

Det er også satt et delmål for 2030. Da skal 55 prosent av alle nye biler og 50 prosent av alle varebiler være fossilfrie.

Omfattende klimapakke

EU-kommisjonen foreslo alt i juli 2021 et forbud mot nye bensin- og dieselbiler fra 2035, som ledd i en stor klimapakke som ble lagt fram.

Medlemslandene har tidligere sluttet opp om et slikt forbud, som konservative medlemmer av EU-parlamentet stemte imot. Forbudet må nå innarbeides i hvert enkelt lands lovverk.

Slutt i Norge om to år

I Norge har myndighetene et mål om at det ikke skal omsettes nye bensin- og dieselbiler fra 2025, kun nullutslippsbiler. For øyeblikket er omtrent 8 av 10 nyregistrerte personbiler i Norge elektriske.

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.