De mest sikre bilene:

Euro NCAP har kåret årets mest sikre biler

To Tesla-modeller trekkes frem, Ioniq 6 gir den beste førerbeskyttelsen.

TIL TOPPS: Ingen kunne hamle opp med Ioniq 6 blant store familiebiler da Euro NCAP testet sikkerheten. Foto: Hyundai
TIL TOPPS: Ingen kunne hamle opp med Ioniq 6 blant store familiebiler da Euro NCAP testet sikkerheten. Foto: Hyundai Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Euro NCAP er organisasjonen som krasjer dusinvis av biler hvert år for å sjekke hvor godt de beskytter både fører og passasjerer, store som små.

Med årene har testene blitt mer avanserte, der man også ser på ting som automatisk nødbremsing og eventuell skade som påføres myke trafikanter. Frem mot 2030 har de også planer om å utvide testene, blant annet til å omfatte førerstøttesystemer.

Video: Insurance Institute for Highway Safety Vis mer

Resultatet av testen kommer i form av stjerner, der fem stjerner er den høyeste utmerkelsen. Det er noe de fleste bilprodusenter tilstreber å få – blant de største produsentene er en nedtur ikke å få alle fem. I tillegg gis det fire delkarakterer med inntil 100 poeng.

– 2022 har vært blant Euro NCAPs travleste år til nå, og vi har sett mange nye bilprodusenter og nye teknologier. Det er åpenbart at en god Euro NCAP-score regnes som kritisk for å oppnå suksess i Europa, og det kan bare bety bedre sikkerhetsutstyr og tryggere biler for forbrukere overalt, sier generalsekretær Michael van Ratingen (vår oversettelse).

Seks vinnere

Euro NCAP klassifiserer bilene i ulike kategorier og i hver kategori har fått en årsvinner. De understreker at enkelte kategorier ikke er representert fordi det har vært testet for få biler i 2022. Totalt har 77 biler fått kjenne på Euro NCAPs harde tester i 2022.

Nye Ioniq 6 trekkes frem som den mest sikre bilen i kategorien stor familiebil. Spesielt de voksne er svært godt beskyttet i denne bilen, med en score på 97 prosent, det høyeste av alle de fem bilene sammen med Tesla Model Y. Også barna sitter forholdsvis trygt (87%), den får 90% på sikkerhetsassistanse, men ikke fullt så gode 66% når det gjelder myke trafikanter.

To Tesla-modeller topper lista hos Euro NCAP.
To Tesla-modeller topper lista hos Euro NCAP. Vis mer

Tesla Model S og Model Y er de to bilene med høyest kombinert score i dise fire kategoriene og da vinnere av henholdsvis «pure electric» og «small off-road»-kategoriene. Tesla Model S får i tillegg prisen som den sikreste «Executive»-bilen.

Her får bilene henholdsvis 94 (S) og 97 (Y) prosent på voksenbeskyttelsen, 91 og 87 prosent på beskyttelse av barn, 85 og 82 på fotgjengere og 98 på dem begge hva gjelder sikkerhetsassistanse.

To kinesiske

Ingen av de to øvrige bilene som får utmerkelser er tilgjengelige her til lands, og de er begge kinesiske.

ORA Funky cat får utmerkelsen for «small family car»-kategorien (92-83-74-93 på voksen-barn-fotgjenger-sikkerhetsassistanse).

WEY Coffee 01 vinner «large off-road»-kategorien med delpoengene 91-87-79-94 prosent. Her nevnes det at Lexus RX var hakk i hæl.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.