Kia EV9 kommer i 2023

EV9: Neste elbil fra Kia blir gigantisk

Elbil24 er blant de første som har fått tatt konseptbilen i nærmere øyesyn. Sjekk videoen!

STOR SUV: EV9 ligner en mellomting mellom Kia Soul og Hummer H2. Bli med på innsiden! Video: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Bli medlem av Elbil24 PRO i dag, og få tilgang til alle de viktigste sakene og en rekke gode medlemstilbud!

(Elbil24): Kia har allerede lang fartstid bak seg som elbilprodusent, og i Norge ruller det nå rundt mer enn 30.000 helelektriske modeller fra koreanerne. Aller vanligst syn på veiene er Kia Soul, som med sine 23.452 eksemplarer faktisk er den femte mest registrerte elbilen gjennom tidene her til lands, ifølge elbilstatistikk.no

Mest interesse akkurat nå, er det rundt SUV-en EV6, som dessverre er blant modellene som er rammet av den pågående brikkemangelen i bilbransjen, noe som gjør at potensielle eiere må smøre seg med ekstra mye tålmodighet før de mottar sin nye bil.

Kia er samtidig blant produsentene med de mest ambisiøse planene for overgangen til batterielektrisk bilpark, og lover at de skal ha hele 14 helelektriske modeller i porteføljen allerede i 2027. Det er i Europa Kia fokuserer mye av sin elbilsatsing, og fra 2025 skal dessuten mye av produksjon også foregå her.

Men før den tid, nærmere bestemt i 2023, kommer Kia med en svær elektrisk SUV som får navnet EV9.

Skiller seg ut i mengden

Bilen, som i øyeblikket kun eksisterer i form av en prototype, er virkelig stor - med lengde på nesten fem meter, bredde på over to meter og høyde på 179 centimeter. Det plasserer den i samme klasse som BMW iX, Tesla Model X, Hongqi E-HS9 og tildels BYD Tang og Nio ES8

Utseendemessig skiller seg virkelig fra den store hurven, og kan den minne om en blanding av Kia Soul og Hummer H2.

EV9 skal, i likhet med Kia EV6 og Hyundai Ioniq 5, bygges på E-GMP-platformen Hyundai, som her har fått strukket akselavstanden til hele 3,1 meter. Det er rundt 10 centimeter lenger enn på Ioniq 5, og 20 centimeter lenger enn på EV6. Det sier noe om fleksibiliteten i denne plattformen, og sørger for god plass til batteripakke i bunnen og helt flatt gulv i kupeen - som dessuten blir meget romslig.

Fortsetter etter bildene

Prototypen benytter 22-tommer hjul, og vi målte en bakkeklaring på mer enn 30 centimeter! For øvrig er bilen utstyrt med seks seter, to på hver rad - men vi får opplyst fra Kia om at produksjonsversjonen vil komme med sju seter.

På innsiden har Kia i stor grad benyttet resirkulerbare og bærekraftige materialer. Gulvteppet skal for eksempel være vevd av resirkulert fiskegarn, og overflatene i setene kommer fra plastflasker.

Elbil24 fikk nylig sjekke ut prototypen med egne øyne under et pressearrangement i Tysklan, og i videoen øverst kan du se mer av både eksteriør og interiør.

Kommer til neste år

Husk uansett at dette er en prototype, og mye kan og vil endres før bilen er klar for produksjon. Det lover imidlertid Kia at kommer til å skje til neste år (2023).

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.