Selvkjørende biler

- Få disse vekk fra veien!

Få disse bilene vekk fra veien. Det var beskjeden General Motors fikk fra myndighetene i California i forrige uke. Beskjeden gjaldt Cruise selvkjørende biler.

EN FARE FOR FOLK: Myndighetene i Californa har beordret GMs selvkjørende robotaxi-biler bort fra veien. De er en fare for folk, er konklusjonen. Foto: GM
EN FARE FOR FOLK: Myndighetene i Californa har beordret GMs selvkjørende robotaxi-biler bort fra veien. De er en fare for folk, er konklusjonen. Foto: GM Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Flere av de store bilprodusentene har de siste årene investert hundrevis av milliarder i forskning på førerløse biler. Volvo hadde planer om å få slike biler på veien i 2020. Det skjedde ikke. Nå har Volvo lagt planene om helt selvkjørende biler på hylla. Også Ford og VW har valgt å sette sin milliard-satsing på selvkjørende biler på pause.

I USA har GM hatt førerløse biler – såkalte robotaxi – rullende på veiene i Phoenix, Huston, Austin, Dallas, Miami, samt i California, ifølge Automotive News.

Tirsdag i forrige uke kom ordren fra Californias Department of Motor Vehicles om å fjerne alle de førerløse bilene fra veiene. De sa samtidig at «Cruise førerløse biler ikke er trygge for publikum og utgjør en risiko for sikkerheten i det offentlige rom».

FØRERLØSE I GRORUDDALEN: Ruter og Mobileye er i gang med et prosjekt med førerløse «busser» i form av ombygde Nieo ES8-biler. Allerede om et års tid er planen at de skal kjøre uten sjårfør. Foto: Nio
FØRERLØSE I GRORUDDALEN: Ruter og Mobileye er i gang med et prosjekt med førerløse «busser» i form av ombygde Nieo ES8-biler. Allerede om et års tid er planen at de skal kjøre uten sjårfør. Foto: Nio Vis mer

Selvkjørende busser i Oslo

Ordren kommer etter at GMs Cruise har vært innblandet i flere ulykker. GM har bestemt seg for å sette hele programmet med førerløse biler på pause.

Samtidig er kollektivselskapet Ruter i Oslo i gang med et større prosjekt med små, selvkjørende «busser» i Groruddalen. Disse skal plukke opp passasjerer på bestilling. Prosjektet lanseres sammen med det israelske selskapet Mobileye. Kjøretøyene blir en spesiell utgave av kinesiske Nio ES8.

Allerede i år skal de første bilene være på plass, riktignok med en sjåfør som overvåker kjøringen. Ifølge Mobileye er planen at bilene skal kjøre helt førerløse fra sent neste år eller tidlig i 2025 – altså om bare ett år fra nå.

Bestill bussen på app

– Vi planlegger å sette i drift en flåte på opptil femten biler. Disse vil operere innenfor et avgrenset område i Groruddalen, og være en fleksibel bestillingstjeneste. Bestilling av reise vil gjøres via app, forklarer Bernt Reitan Jenssen, administrerende direktør i Ruter.

ETTERFORSKES: I USA etterforskes Tesla etter flere dødsulykker med sin selvkjørende teknologi i flere modeller. Foto: Laguna Beach Ploice Department
ETTERFORSKES: I USA etterforskes Tesla etter flere dødsulykker med sin selvkjørende teknologi i flere modeller. Foto: Laguna Beach Ploice Department Vis mer

Kjøretøyene som skal benyttes i pilotprosjektet vil være på størrelse med vanlige personbiler og holde normale kjørehastigheter på veiene. Innledningsvis vil hvert kjøretøy være bemannet med en person i førersetet, men en målsetning for prosjektet er at denne personen etter en stund skal kunne tas ut.

TØI: Umotivert oppførsel

– Tjenesten skal da driftes videre med helt ubemannede kjøretøy. Dette forutsetter naturligvis formelle godkjenninger i henhold til regelverk og sikkerhetskrav, sier Jenssen.

Samtidig har analyser som Transportøkonomisk institutt (TØI) har gjennomført med Ruters små, førerløse busser i mye trafikkerte kryss i Oslo, avslørt store svakheter i systemene. Bussene reagerte riktig i de fleste tilfeller, men også mange ganger med umotivert oppførsel. I rapporten fra TØI heter det blant annet:

GJØR FEIL: Transportøkonomisk institutt har analysert selvkjørende bussers oppførsel i lyskryss i Oslo og konkluderer md at de gjør flere feil. Foto: TØI
GJØR FEIL: Transportøkonomisk institutt har analysert selvkjørende bussers oppførsel i lyskryss i Oslo og konkluderer md at de gjør flere feil. Foto: TØI Vis mer

Gjør feil i lyskryss

«Det var situasjoner der bussen reagerte feil, særlig gjaldt det umotivert stans i krysset - samtidig som det ikke var en åpenbar årsak til stansen. Slike situasjoner kan øke risikoen for andre trafikanter.

Bussenes defensive kjørestil påvirket også oppførselen til noen trafikanter, som i enkelte tilfeller gjorde risikable manøvrer for å plassere seg foran bussen.

Lyssignalendringer nær stopplinjen, særlig fra grønt til rødt, fremprovoserte ofte feil reaksjon hos bussen. Dersom det i tillegg oppsto en uventet situasjon samtidig, for eksempel at en syklist syklet mot kjøreretningen, skjedde feil reaksjon enda oftere».

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.