Færre dør i trafikken

Kraftig nedgang i februar i forhold til for ett år siden.

POSITIV UTVIKLING: Hittil i år har ni personen omkommet i trafikken, mot 17 på samme tidspunkt i fjor. Foto: Bjørn Eirik Loftås
POSITIV UTVIKLING: Hittil i år har ni personen omkommet i trafikken, mot 17 på samme tidspunkt i fjor. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): Tre personer omkom i trafikken i februar måned. Det er seks færre enn i samme måned i fjor – og del av en nedgang som har vart i seks måneder.

Hittil i år har ni personer omkommet i trafikken, mot 17 på samme tidspunkt i 2020, viser statistikken fra Statens vegvesen.

To av dødsulykkene i februar skjedde i Viken, mens én skjedde i Vestland. I januar omkom to personer i Troms og Finnmark, to i Vestfold og Telemark, én i Trøndelag og én i Møre og Romsdal. Årets tall er foreløpige og kan bli endret, ifølge Vegvesenet.

Februar var også den sjette måneden på rad med nedgang i antall omkomne i trafikken sammenlignet med samme måned året før.

– Selv om hvert eneste dødsfall på veiene er en tragedie, er det likevel god grunn til å glede seg over denne utviklingen, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Denne måneden er det 20 år siden den såkalte Nullvisjonen for drepte og hardt skadde i trafikken ble behandlet i Stortinget.

– Nullvisjonen ligger til grunn for alt Statens vegvesen gjør, og vi ser at det gir resultater. Vi vil fortsette arbeidet med å jobbe mot de ambisiøse målene som følger nullvisjonen, sier Ranes, som til NTB opplyser at ifølge internasjonale ratinger, har Norge et av de sikreste veinettene i hele verden.

– Vi vet en god del om hvorfor det er lave dødstall på veiene i Norge. Atferd har betydning, og i de dødsulykkene som skjer, ser vi at det fortsatt er for høy fart og rus som går igjen som medvirkende faktorer. Samtidig ser vi en bedring – at stadig flere holder fartsgrensen, sier Ranes.

Hun trekker også fram at det er bygd mye sikre veier den senere tiden, at kjøretøyene er sikrere enn for bare ti år siden og at bilene har førerstøttesystemer som cruisekontroll og avstandsmåling. Samlet er de tre faktorene med på å forklare den positive utviklingen, ifølge avdelingsdirektøren.

– Det kan bli bedre, men summen av disse tre faktorene gjør at det er en lav risiko tross alt, sier Guro Ranes til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.