Faraday Future FF 91 2.0:

Får en vanvittig prislapp

Bilen som ble vist frem i 2017 har allerede fått «2.0» i produktnavnet.

AMERIKANSK LUKSUS-ELBIL: Faraday Future FF91 er ulikt det meste på elbilmarkedet. Og en nordmann har hatt en finger med i spillet. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Allerede i 2017 ble elbilen Faraday Future FF91 vist frem for første gang – på CES-messa i Las Vegas. Målet var at luksusbilen skulle være på veien allerede året etter.

Slik ble det ikke. Siden oppstarten av selskapet i 2014 har Faraday hatt sine problemer med finansiering og ledelse, men nå ser det ut til at leveringene omsider skal gå i gang.

Det er vanskelig å kategorisere Faraday Future FF 91, en slags crossover som har elementer både fra SUV-er, sedaner og stasjonsvogner. Foto: Faraday
Det er vanskelig å kategorisere Faraday Future FF 91, en slags crossover som har elementer både fra SUV-er, sedaner og stasjonsvogner. Foto: Faraday Vis mer

Ekstrem prislapp

Dette blir imidlertid ikke en bil for hvermansen. Den gjeveste utgaven, Futurist Alliance, klokker inn på vanvittige 309.000 dollar, eller da rett oppunder 3,5 millioner kroner, og da har vi verken lagt på moms eller vektavgift. Ikke at vi tror at denne bilen vil finne veien til Norge, for så vidt.

En noe rimeligere utgave av bilen, uten Alliance i produktnavnet koster 249.000 dollar, eller da rundt 2,8 millioner kroner.

Foto: Faraday
Foto: Faraday Vis mer

Skjønt har ikke Faraday større ambisjoner enn at den gjeveste modellen produseres i bare 300 eksemplarer. Kostnaden for å reservere en bil er på 5000 dollar.

Og ikke bare er bilen dyr – som eier kan du også tegne et abonnement på tjenesten aiHypercar+. Akkurat hva denne tjenesten går ut på omtales vagt, men stikkord er selvkjøring, samtidig oppkobling mot tre 5G-nettverk, concierge-tjeneste og den slags. Prisen er imidlertid på nok en gang vanvittige 14.600 dollar (~160.000 kroner). I året.

Baksetene skal være designet i samarbeid med NASA og velegnet for en høneblund på tur. Foto: Faraday
Baksetene skal være designet i samarbeid med NASA og velegnet for en høneblund på tur. Foto: Faraday Vis mer

Stort batteri

Batteriet i Faraday Future FF91 er sjeldent stort. Det har en oppgitt kapasitet på 142 kWh, som gir bilen en rekkevidde på 613 km etter EPA-standarden de bruker i USA. Denne er «strengere» enn WLTP-standarden som brukes i Europa.

Det er også en bil med tre motorer innabords, som gir en samlet ytelse på 1050 hestekrefter og et dreiemoment på 1800 Nm. Det gir for eksempel en 0-100-spurt på rundt 2,5 sekunder (2,39 på 0–60 mph).

Ellers er det nok av detaljer her – som bakseter utviklet i samarbeid med NASA, som kan legges langt bakover i tilnærmet soveposisjon, med ventilasjon og massasje, samt en 27" underholdningsskjerm for dem bak.

Faraday skal ha gjort så mange endringer med bilen siden de viste den frem i 2017 at de like gjerne kaller den FF 91 2.0 når den nå omsider lanseres.

Vil noen kjøpe den?

Det er altså ikke mange som har råd til å kjøpe en bil til denne prisen, og spørsmålet flere stiller seg er om ikke denne kommer nettopp fem år for seint.

I mellomtiden har man fått mange eksklusive biler på markedet som koster mindre enn FF 91, og hoppet opp til biler som Rolls Royce Spectre, når man først har millioner til overs, er nok mindre enn ønskelig for Faraday.

En produsent som tross alt har en litt fyldigere historikk å vise til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.