Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?
(Elbil24): The European New Car Assessment Programme, NCAP, har gjennomført sin siste testbolk av biler dette året. Blant modellene denne gangen var Porsche Taycan, som lenge har kriget med Tesla Model S om hvilken som er den beste bilen.
Denne testen kan ikke sies å gi noen avklarende pekepinn, for resultatene er fra NCAPs tester omtrent de samme.

Nyhet: Billig forsikring for elbil
Fem stjerner
Euro NCAP tester bilene i fire kategorier.
- Sikkerhet for voksne
- Sikkerhet for barn/baksetet
- Sikkerhet for myke trafikkanter
- Sikkerhetsassistanse i bilen
Bilene blir utstyrt med dukker som har sensorer som indikerer eventuelle skader på personer i bilen.
Porsche Taycan kan smykke seg med fem av fem mulige stjerner, som, etter NCAPs standard, betyr at bilen har jevnt over god beskyttelse av både passasjerer og andre trafikanter.
Bilen får gode resultater både når den testes på sikkerhet for voksne og for barn i kollisjonstestene. Den får litt trekk for beskyttelsen av baksetepassasjer i frontkollisjoner, som NCAP mener er marginal. Det samme gjelder nakkeregionen, der testen finner at det er en risiko for whiplashskader ved påkjørsler bakfra.

TEST: Jepp, det er en ekte Porsche, og den er elektrisk
Bilen får pluss for beskyttelsen av både store og små passasjerer i sidekollisjoner, der den fikk full pott.
Gode beskyttelse
Også når det kommer til bilens sikkerhetssystemer og beskyttelsen av myke trafikanter, får Taycan en god bedømmelse. Det automatiske nødbremsesystemet fungerer tilstrekkelig, og varsler om både gående og syklende trafikanter.
Ved kollisjoner er de myke trafikantene godt beskyttet, med unntak av dersom treffpunktet er i nedre del av frontruten. Dette er en gjenganger på alle elbiler testet så langt i år.
NCAP trekker samtidig frem at bilen har et panser som løfter seg automatisk opp i bakkant ved en kollisjon, for å slippe nettopp slike skader.
Se hvorfor Aksel Lund Svindal har funnet sin plass i Porsche Taycan:
Porsche Taycan vs. Tesla Model S
Som vi har skrevet om før så kan poengsummene som ligger bak de fem stjernene variere veldig. Dette gjør at selv om alle bilene er kategorisert som kollisjonssikre, kan det være store ulikheter innad i kategoriene.
Mens noen er sterke på kollisjonssikkerhet for barn, kan andre være sterke på sikkerhetssystemene i bilen.
Det er naturlig å sammenlikne Porsche Taycan med sin rival Tesla Model S, siden de begge ligger i sedan-segmentet.
Da Tesla Model S ble testet, fikk den det samme stjerneantallet og omlag de samme poengsummene i hver kategori. De to skiller seg mest i kategorien Sikkehet for barn, der Porsche Taycan kommer best ut.
Porsche Taycan | Tesla Model S | |
Voksne | 85 % | 82 % |
Barn | 83 % | 77 % |
Myke trafikanter | 70 % | 66 % |
Sikkerhetssystemer | 73 % | 71 % |
*Av mulige 100 % |
Begge modeller får fra tilstrekkelig, til god bedømmelse i alle kategorier, men ligger et stykke fra full pott.
Det skal imidlertid nevnes at Tesla Model S ble testet sist i 2014, og mye har skjedd med Tesla sine sikkerhetssystemer siden.
Samtidig skal det legges til at kravene fra Euro NCAP er blitt strengere i den samme tidsperioden.
En annen bil som ble testet av Euro NCAP denne runden var den oppgraderte Model X, som fikk den høyeste sikkerhetsratingen en SUV har fått sålangt i år. Den samme poengsummen fikk Model 3 da den ble testet, og mye er på grunn av de gode sikkerhetssystemene bilen har og at de nesten får full pott på beskyttelsen av voksne passasjerer.
En oppgradert versjon av Model S har foreløpig ikke blitt testet.
Om kollisjonstesten
Testmodellen ble i sin tid laget for å hjelpe forbrukere å finne en tryggest mulig bil. I ettertid er testen blitt målestokken for hvilke biler som er sikrest på mange forskjellige områder, og er bilbransjens norm når biler skal konstrueres.
I testen gjennomgår bilene en rekke sammenstøt, som - på en forenklet måte - skal simulere virkelige kollisjonsscenarioer. I bilen er det fire dukker, som representerer to voksne, et barn på rundt 3 år og et barn på rundt 10 år.
Antallet stjerner bilen får, representerer hvor bra bilen håndterer testene den blir utsatt for. Samtidig blir poengsummen også påvirket av hvilket sikkerhetsutstyr bilen kan leveres med.
Bilen blir premiert med mellom en og fem stjerner, hvor fem stjerner er høyest mulig resultat.
Testen er ikke et krav fra bransjen, men frivillig for de ulike merkene. Testene er også strengere enn det som kreves av en bil for å bli godkjent for markedet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.