Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Den norske produsenten Easee fikk hard medfart sist måned, da svenske Elsäkerhetsverket gikk hjemmeladerne deres i sømmene. Der fant den svenske myndigheten flere avvik som selskapet ble nødt til å kommentere.
Selskapet hadde selv tro på at dette ville løse seg og sendte avgårde et brev til Elsäkerhetsverket der de blant annet argumenterte for at laderne deres var tryggere enn standardene de var nødt til å oppfylle.

Slik kan hver femte fullading bli gratis
Får salgsforbud
Elsäkerhetsverket har nå konkludert i saken, og dommen er slående: Easee får ikke lenger lov til å selge ladestasjonene sine i Sverige. Forbudet ilegges med umiddelbar virkning. I Sverige har Easee solgt cirka 100.000 enheter.
– Produsenten har brukt en elektronisk jordfeilbryterløsning i stedet for en elektromekanisk. Det er en risiko for at jordfeilbryteren ikke alltid slår ut når og som den skal, sier Joel Lee Antman, inspektør ved det svenske elverket.
Vedtaket innebærer også at produsenten plikter å utbedre mangler ved allerede installerte ladebokser.

Installere ladeboks hjemme? Vær obs på skjulte kostnader
Anker dommen
I en pressemelding opplyser Easee om at de nå anker salgsforbudet og at det inntreffer umiddelbart.
– Vi er sterkt uenige i avgjørelsen og vil gjøre alt vi kan for å ivareta kunder, partnere og ansatte. Vårt hovedfokus har alltid vært folk og sikkerhet, sier gründer og daglig leder, Jonas Helmikstøl, og legger til:
– Våre kunder kan fortsette å lade trygt, som vanlig, og trenger ikke å foreta seg noe. Vi skal fortsette å kjempe mot denne avgjørelsen, og å jobbe for en grønnere fremtid og innovative produkter.
Både Easee og rapporten fra den svenske myndigheten understreker at det ikke har forekommet noen hendelser som danner grunnlag for salgsforbudet, og rapporten presiserer også at det ikke er noe risiko for skade på folk eller produkter ved bruk av en Easee-lader, skriver Easee i sin pressemelding.
Selve anken kan det ta flere måneder å behandle. Derfor vil Easee også be om en midlertidig forføyning, som vil oppheve salgsforbudet til anken er behandlet.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.