Bytte til vinterdekk:

Fare for snø: - Sjekk dette tidlig

Snøen har kommet flere steder allerede, og nå sendes det ut gult farevarsel i Sør-Norge. Skor du ikke bilen etter forholdene, kan du bli erstatningsansvarlig.

TA EN SJEKK: Nå bør du sjekke alderen på dekkene dine. Den finner du på dekkene. Dette tallet avslører når dekket er produsert. Foto: Steinar André Danielsen.
TA EN SJEKK: Nå bør du sjekke alderen på dekkene dine. Den finner du på dekkene. Dette tallet avslører når dekket er produsert. Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Høstferien er gjennomført for mange, mens andre befinner seg midt i den i disse dager. Det betyr at bilister i Norge må være oppmerksomme på både snø og trafikk på fjellovergangene.

Allerede i helgen som var kom det snø på populære vinterdestinasjoner som Beitostølen og Skeikampen. I dag, tirsdag, melder Meteorologisk Institutt at det ventes snøbyger i fjellområdene i Sør-Norge. Enkelte steder kan det komme opptil 40 centimeter snø.

Da er det viktig å være godt forberedt.

- Enkelte ting ser aldri ut til å endre seg. Det blir ofte mange bilskader ved første snøfall. Husk at bremselengden på snø øker drastisk om du ikke har skiftet til vinterdekk når den første snøen kommer, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind Forsikring.

  • Sørg for at barna sitter trygt:

Vær på den sikre siden

Med synkende temperaturer i tiden som kommer er det viktig å være klar over at været og kjøreforholdene kan skifte kjapt.

En klassiker er å sette kursen mot hytta på fjellet uten å skifte til vinterdekk. Så kommer snøen før man skal hjem igjen.

- Er du på hytta og det har kommet snø, bør du vente til snøen smelter eller få hjelp av noen som kan komme med vinterdekk eller kjetting, sier Hofstad-Nielsen.

Når du legger om dekk må verktøyet brukes riktig. Vår ekspert går igjennom sjekklista for vårens dekkskift. Vis mer

Hvor gamle er dekkene?

Før du skifter til vinterdekk, bør du sjekke tilstanden på dekkene dine.

Gummien vil nemlig miste sentrale egenskaper som følge av slitasje, alder og hvor langt og hvordan du kjører.

- Etter tre år bør du sjekke mønsterdybde og kvalitet, og når dekkene fyller fem år bør du vurdere nye, selv om du kjører lite, anbefaler Hofstad-Nielsen.

Ser du at du trenger nye dekk, har Elbil24 en rykende fersk vinterdekktest her:

Risikerer anmeldelse

Om du kjører uten tilstrekkelig veigrep på glatt føre, risikerer du en reaksjon fra politiet i form av en anmeldelse.

- Hovedpoenget er at du som bilist selv har ansvar for å ha tilstrekkelig veigrep i forhold til føre. Ofte blir høstens første snøfall varslet i god tid, sier Hofstad-Nielsen.

Dette er produsert i uke 39 2017. Foto: Fremtind.
Dette er produsert i uke 39 2017. Foto: Fremtind. Vis mer

I Sør-Norge kan du bruke piggdekk fra 1. november, i Nord-Norge fra 16. oktober.

Enten du bruker piggdekk eller piggfrie dekk, er det et krav om en mønsterdybde på 3 millimeter. Vinterdekk har også, til forskjell fra sommerdekk, en annen gummiblanding som gir bedre grep om vinteren.

Redusert erstatning

Det er ikke bare politiet du risikerer å få på nakken om du kjører med dekk uten tilstrekkelig veigrep.

Mener forsikringsselskapet at du har opptrådt grovt uaktsomt, risikerer du redusert erstatning på opp mot 30 prosent av skadekostnaden.

- Du bør ikke kjøre om du er i tvil om du har veigrep. En ting er at det fort blir dyrt, men verre er det at du risikerer å skade deg selv eller andre. Bytt dekk eller la bilen stå,  avslutter Hofstad-Nielsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.