Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Tesla tok en hel bilbransje på senga tidligere i januar, da de valgte å kutte kraftig i prisene på Model 3 og Model Y. Markedslederen har dermed gjort det svært kinkig for konkurrentene, som nesten uten unntak har satt opp prisene sine fra nyttår.

17.000 brukte elbiler på Finn: Ikke kjøp før du har lest dette
Mange nye konkurrenter
Samtidig opplever de etablerte bilmerkene stadig større press fra helt nye aktører. Flere av dem har ingen fossil-historikk å ta hensyn til, og kan dra nytte av å ha fullt fokus på helelektriske drivlinjer. Og det bør ikke komme som noen overraskelse at de fleste av dem kommer fra Kina.
De siste årene har vi fått nye bilmerker som Nio, Hongqi, BYD, Voyah, Xpeng og Maxus til Norge. Vi har også fått MG tilbake i markedet, riktig nok er det kun navnet igjen fra det som fram til 2005 var britiske biler laget av Morris Garages.
Og i inneværende år kommer det en rekke flere. I denne saken har vi samlet noen av de viktigste, husk også å få med deg vår store oversikt over biler som vi gleder oss til å stifte bekjentskap med i tiden som kommer.
#1: JAC

Kinesiske JAC er delvis eid av Volkswagen, og nylig ble det kjent at de også skal satse i Norge med den kompakte SUV-en e-JS4. Norsk importør er RSA, som blant annet også importerer BYD til Norge.
JAC e-JS4 har en lengde på rundt 4,4 meter, og kan blant annet skilte med stort bagasjerom på over 450 liter.
Batterikapasiteten er 65 kWh, nok til en rekkevidde på 433 kilometer på en lading. Bilen har forhjulsdrift, og motoren byr på en effekt på 192 hestekrefter. 0-100 er unnagjort på 9,4 sekunder og toppfarten er 150 km/t.
Startprisen ligger på rett under 400.000 kroner.
#2: Seres

Nylig ble det kjent at kinesiske Seres blir å se på norske veier i løpet av 2023. Norsk importør er Autoisme AS i Bergen, et selskap som er heleid av Sandven Gruppen AS.
Første modell som kommer hit, heter Seres 5. Dette er en mellomstor SUV på 4,71 meter som sikter seg inn som konkurrent til Tesla Model Y, med ytelser og utstyr som tåler sammenligning mot Norges klart mest solgte bil den siste tiden. Også prismessig skal Seres 5 være konkurransedyktig, lover importøren.
Bilen har flere spennende egenskaper, blant annet et batteri som skal ha like god kapasitet etter 100.000 kilometer som da det var nytt. Oppgitt rekkevidde med den 80 kWh store batteripakken og drift på alle fire hjul, er 483 kilometer.
Prisene er ikke klare, men når tilsvarende Tesla koster et sted mellom 500-600.000, har vi nok en god indikasjon på hvor prisene vil ligge.
#3: Ora

Elbilmerket Ora produseres av den kinesiske bilprodusenten Great Wall Motors.
Nå har det nettopp blitt kjent at Great Wall har gjort en avtale med Bilia om import av biler fra produsenten til Norge, og Ora blir første merke ut.
Første modell blir med stor sannsynlighet Funky Cat, en kompakt bybil med rekkevidde på litt over 400 kilometer.
Bilen kommer sannsynligvis til å koste et sted mellom 300.000 og 350.000 kroner (startpris). Importøren lover imidlertid at utgavene som kommer til Norge, vil være godt utstyrt.
Etter hvert er det også ventet at en større sedan kommer på norske veier.
#4: Geely

Geely Auto Group er ikke noen hvemsomhelst, dette kinesiske selskapet står blant annet bak både Volvo, Polestar og Lotus. Nå er de imidlertid klare til å satse i Europa under eget merkenavn, og modellen Geometry C er første modell ut. Norge er dessuten det første landet bilen blir lansert utenfor Kina.
Norsk importør er Autoindustri A
Geometry C er også en SUV i kompaktklassen, de ytre målene er temmelig lik BYD Atto3. Bilen kommer med to batteripakker, der den minste har rekkevidde på 350 kilometer, mens den største på 70 kWh skal klare 460.
Prisen er ikke fastsatt, men den norske importøren lover meget lav pris til tross for omfattende utstyrsnivå. Tør vi håpe på startpris på under 350.000 kroner?
#5: Fisker

Amerikanske Fisker inc. har store ambisjoner med sin elbil Ocean, som produseres av østerrikske Magna Steyr. Dette er en relativt stor SUV med bagasjerom på hele 566 liter, som kommer i flere utgaver og med flere innovative løsninger. Den kan for eksempel leveres med solcellpanel på taket.
Innstegsutgaven har drift på forhjul og en elmotor som yter 275 hestekrefter, nok til å klare sprinten fra 0-100 km/t på 7,4 sekunder. Rekkevidden på denne utgaven er oppgitt til 440 kilometer på én lading.
Her får du en stor bil med god bagasjeplass og fine ytelser til lav innstegspris. Bilen har fått en startprislapp på 372.000 kroner.
Fisker er riktig nok ikke helt nytt bekjentskap, det ruller noen eksemplarer av Fisker Karma på norske veier, en ladehybrid som ble produsert et kort tidsrom rundt 2010. Selskapet som produserte den, er imidlertid historie.
Vi vet at mer enn 2000 har reservert Ocean i Norge, og de norske kundene skal få levert bilene sine i år, lover Fisker-sjefen Henrik Fisker.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.