Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler.
(Elbil24):
Fiat 500e er en viden kjent sak, og nå får den en storebror i Fiat 600e. Det skal sies at heller ikke Fiat 600 er et nytt fenomén, men i elektrisk utgave - og i nyere tid - er den det. Fiat opplyser fra sin side at den nye bilen er som en Fiat 500, pluss 100 nye gode grunner til å velge en 600.
Bilen er en kompakt-SUV, som måler 4,17 meter i lengde, og bygger på de nye drivverks-komponentene som Stellantis-gruppen nettopp har lansert.
Det betyr at den får den nye elmotoren på 156 hestekrefter, fra et dreiemoment på 260 Nm. Det betyr også at bilen får det nye batteriet på 54 kWh, noe som i en Fiat 600e gir en rekkevidde på i overkant av 40 mil, etter WLTP-standarden.
Fiat bruker også anledningen til å fortelle at bilen etter WLTP-standarden har en rekkevidde på hele 60 mil ved bykjøring – et måleparameter som må sies å være totalt uinteressant, annet enn for en slags fun-fact å være.

Oppgradert
Når vi sier at bilen bygger på de nye komponentene, så er e-CMP plattformen den samme, men med en noe sterkere elmotor, og den noe større batterikapasiteten enn det vi kjenner fra før.
For bilen deler hovedkompontenter med de øvrige Stellantis-bilene, som Peugeot E-2008, E-308, Citroën e-C4, Opel Corsa, Astra, Mokka, og så videre.
Til nå har de elektriske modellene fra disse merkene utelukkende hatt en elmotor på 150 hk og et batteri på 50 kWh, som nå altså er økt til 156 hk og 54 kWh.
Ladestrukturen i bilene er fortsatt den samme, og du kan få bilene med en ombordlader (AC-lading) som leverer 11 kW, mens du under hurtiglading (DC) når effekttoppen på 100 kW.

Testet: Fiat 500 - et elektrisk sjarmtroll
Det praktiske
Nye 600e leveres i kun to forskjellige utstyrsvarianter, RED eller toppmodellen La Prima. Dette er et ledd i en forenklingsprosess. Bilene har naturligvis forskjeller i standardutstyret, men det praktiske er identisk. Begge byr på et bagasjerom på 360 liter, som øker til rett over 1200 liter når du legger ned bakseteryggene, som kan splittes 60/40-delt. I tillegg finnes det oppbevaringsrom her og der som til sammen lagrer inntil 15 liter.
I likhet med slektningene byr heller ikke Fiat 600e på en frunk, altså et oppbevaringsrom under panseret.
Med en akselavstand på 2,56 meter er det for så vidt gitt et godt rom mellom akslingene til innvendig plass. Når du først har kommet deg i ett av forsetene vil du aldri føle plassutfordringer, verken i takhøyde eller i beinlengde.
Noe mer begrenset er det derimot i baksetet, som slettes ikke er for voksne dersom det sitter velvoksne i setene foran. Men nå kjøper man heller ikke en Fiat 600 med den hensikt å frakte store tenåringsbarn, og mindre barn vil aldri klage på plassen.
Kompromisset gjør at du til gjengjeld får et stort bagasjerom til en bil på denne størrelsen å være. Det må sies å være en slags belønning.
Nei til grått
Det må ses som en liten kurositet at Fiat nå har bestemt seg for ikke å lage biler i grått. De har sett seg lei av at «alle» kjører rundt i grå biler, og har derfor utelukket fargen blant utvalgene.
Vi skal likevel ikke la Fiat få hevde at de leverer bare prangende farger, for selv om du ikke har en ren gråfarge å velge, så byr de likevel på noen duse farger som kan minne om grått, men ispedd et par dråper blått eller grønt, så veldig langt fra grått kan de ikke sies å være.
Til og med rødfargen er noe nedtonet, til å være mer som en mørk oransje enn faktisk rød.

Setter stopp for én lakkfarge
Men Fiat 600e kan på ingen måte sies å være kjedelig, og det er nettopp her den har sin forse. For bilen er full av spenstige designelementer, både utvendig og innvendig.
Se bare på hovedlyktene med de særegne øyenbrynene, eller de spreke setene med navnet Fiat sydd inn i det kunstige skinn-trekket. I våre øyne er det nettopp særegenheten, som også trekker inn de klassiske elementene, som gjør Fiat 600e til en langt fra kjedelig bil. For kjedelige biler er det nemlig nok av i denne bilklassen. Her får du noe som hinter om det klassiske, samtidig som den byr på det moderne.

Godt utstyrt
En bil som kommer på markedet nå, er ment å kunne selges som ny i 6-7 år. Det betyr at bilen bør ha et vesentlig utstyrsnivå for ikke å være umoderne allerede i morgen. Dette har naturligvis Fiat tatt høyde for, og 600e har alt det man må anse som nødvendig i en 2024-modell. Det betyr at utstyr som 360-graders kameravisning, blindsonevarsling, adaptiv fartsholder, et godt brukergrensensitt på underholdningssystemet og annet er på plass.
Bilen har også elektrisk justering av førersetet, det byr på massasje og du har også kick-åpning av den elektrisk kontrollerte bakluken.
Foruten en passe stor skjerm foran rattet, der speedometer, rekkeviddemeter og forbruksmåler med mer er å finne, så har du også en 10,25-toms stor skjerm for det øvrige i midtkonsollen. Under denne har du også en ladeplate for én mobiltelefon. I midtkosollen er det et stort rom helt fremst, med to koppeholdere og et mindre lagringsrom mellom setene.
Ute på veien
Vel ute på veien kjenner vi naturligvis igjen det meste av funksjonene fra Peugeot og de andre slektningene. Du har tre kjøreprogrammer - ECO, Normal, og Sport - å velge mellom. Som på de andre bilene i Stellantis-familien, kan du gjerne velge ECO om sommeren, men om vinteren kutter dette mye på varmeapparatet, så da blir det Normal eller Sport som gjelder.
Husk også at du faktisk får redusert kraft ved å velge de mer økonomiske programmene. Først i Sport får du tilgang til alle de 156 hestekreftene.
Og krefter mangler du på ingen måte til daglig kjøring. Bilen er kvikk og rask, i tillegg til å være svært lettkjørt. For styringen har du to nivåer å velge mellom, ettersom noen ønsker et strammere styreoppsett, mens andre ønsker styringen å være fjærlett, noe som kan passe bra ved bykjøring. Valgfrihet er dessuten alltid bra.

Her er nye Peugeot E2008: Alt er unektelig bedre
Når det gjelder komfort er dette en av de bedre bilene som er bygget på denne pakken. Vi har alltid sagt at eksempelvis Peugeot E-208 er den stive og mer sportslige, til dels det samme med Opel Corsa. Jeep Avenger overrasket kraftig med sin høye bakkeklaring, og dermed også lenger fjæringsvei enn de andre. Det ble en helt annen bil å kjøre, for med fjæringsvei kommer også komforten. I tillegg var fjæringen kontrollert i tillegg. Akkurat slik er det med Fiat 600 også. Den har en høyere bakkeklaring, med lengre hjulvandring, som igjen skaper komfort. I tillegg er den fast nok i fisken når den presses til ikke å bli ukontrollert.

To, ikke fire
Med drift på fremhjulene får du også god kontroll på fremparten av bilen, mot endel andre elbiler som tenderer til understyrt. Dette fordi elbiler er ganske tunge og helst vil rett frem når de presses. 600 virker i så måte å være godt balansert, mye takket være forhjulsdriften.
Og når vi først er inne på det, så kommer ikke bilen med firehjulsdrift. Plattformen er rett og slett ikke satt opp for det, så hvorfor Fiat ikke ville verken avkrefte eller bekrefte dette under pressekonferansen fant vi litt merkelig, men italienerne svarer som italienerne vil.
Bak rattet finner du deg raskt til rette. Alle kontrollere er på kjente steder, noe som ikke er en selvfølge i dagens bilmarked. De viktigste funksjonene er også mekaniske, og sitter der du forventer å finne dem. Det eneste du må venne deg til er girvelgeren. Her velger du gir fra et sett knapper fremst i midtkonsollen. Du har en knapp for P, en for Revers, en for Nøytral og Drive, naturlig nok. Girspaken er dermed borte, og aldri mer i veien.

Over nyttår
Om vi skal trekke noen konklusjoner, så må vi si at dette er en god bilpakke. Selv om bilen ikke er stor, så byr den på god plass til en liten slenger å være. To voksne vil antagelig ikke savne plass i det hele tatt, og har du mindre barn, så er det grei plass til dem også. Dette er ikke bilen for de lengste langturene, men den er likevel så voksen i oppførselen at den er mer en god nok for en langtur i ny og ne også.
Når bilen i tillegg har et design som viser at du bryr deg om en bils utseende, og som kan hente frem et smil i munnviken, så har den en liten x-faktor sammenlignet med mye annet på markedet. Fiat er ikke helt sikre på når de første bilene er klare for Norge, men om vi sier første kvartal 2024, så er vi innafor.
Prisen? Vel, den er ikke klar, men Fiat har satt prisene til rett under 30.000 Euro i Tyskland og Frankrike. Da er det lov å håpe på at startprisen for en RED også havner under 300.000 kroner i Norge, og så må vi nok regne med at toppmodellen La Prima havner et lite stykke over 300.000, men dette er ren gjetting.
Den endelige konklusjonen må likevel være at det er konkurransen som bestemmer Fiat 600e sin suksess. For dersom priskonkurransen fortsetter vet man aldri hvem som vinner, ettersom lommeboka er en viktig faktor for folks bilvalg. Fiat 600e er i hvert fall ikke det kjedelige valget, om du skulle havne der. Godt valg!
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.