Filmet trafikkulykke fra bilen. Det ble dyrt

Det er ikke ulovlig å ta bilder eller filme fra ulykkessteder, men som bilfører bør du definitivt la være.

UNØDVENDIG: Ifølge politiet er det flere årsaker til at du ikke bør ta bilde eller filme fra ulykker på veiene. Illustrasjonsfoto: Elbil24
UNØDVENDIG: Ifølge politiet er det flere årsaker til at du ikke bør ta bilde eller filme fra ulykker på veiene. Illustrasjonsfoto: Elbil24 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Når det skjer et trafikkuhell på motorveien, blir det ofte bilkø, også i helt adskilte, motgående kjørefelt. Fenomenet omtales ofte som «glanekø», og kan i seg selv føre til ulykker - hvis øynene trekkes mot ulykkesstedet og bort fra veien.

Spesielt farlig blir det om du fisker fram mobiltelefonen, filmer og tar bilder når du kjører forbi. Det fikk en oslomann nylig erfare. Han fikk et forelegg på 5.500 kroner for å ha filmet et trafikkuhell langs E6 på Skullerud i Oslo.

Ulykken i inngående kjøreretning endte med store materielle skader, men det er ikke meldt om personskader. Filmen skal ha blitt slettet.

Ikke ulovlig i seg selv

Det er ikke forbudt å ta bilder og filme fra ulykkessteder, men som bilfører skal man følge med på veien og ikke fikle med mobilkameraet. Det var det føreren gjorde i dette tilfellet, og fikk derfor forelegg for bruk av håndholdt mobil under kjøring, skriver Avisa Oslo.

De siste årene har det vært mange lignende historier i media. Tidligere i sommer fikk hele ni skuelystne bilførere forenklet forelegg i samme størrelsesorden, etter å ha filmet og tatt bilder av en ulykke på E6 på Romerike.

– Filmer man med mobiltelefonen under kjøring i det man passerer et ulykkessted, vil man få et forenklet forelegg på 5000 kroner og tre prikker for å brukt håndholdt mobiltelefon under kjøring, uttalte UP-sjef Steven Hasseldal til Motor i forbindelse med hendelsen.

- Bør være unødvendig

Operasjonsleder Sven Christian Lie i Oslo politidistrikt anbefaler at folk ikke filmer trafikkulykker, særlig om de sitter bak rattet selv.

– Det har også noe med personvern man bør tenke på når man kjører forbi et ulykkessted. Det bør være unødvendig å filme.

Spesielt advarer politiet om å publisere bilder og video fra ulykkessteder på sosiale medier, selv om dét heller ikke nødvendigvis er ulovlig, så lenge det er situasjonen som er i fokus og ikke menneskene.

Datatilsynet anbefaler imidlertid at du innhenter samtykke dersom noen kan kjennes igjen på et situasjonsbilde, for å unngå å komme i konflikt med personopplysningsloven.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.