Kjøpe elbil

Fire av fem er krystallklare om sin neste bil

Har du først kjøpt elbil, er sjansen stor for at også din neste bil blir elbil, viser fersk undersøkelse. Men skepsisen er fortsatt stor blant mange.

ELBIL-LANDET: Elbilandelen er større i Norge enn i noe annet land i verden, og vi ser oss ikke tilbake. Her fra vår test av fjorårets mest solgte bil, Audi e-tron. Foto: Elbil24
ELBIL-LANDET: Elbilandelen er større i Norge enn i noe annet land i verden, og vi ser oss ikke tilbake. Her fra vår test av fjorårets mest solgte bil, Audi e-tron. Foto: Elbil24 Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Nordmenn er i stor grad fornøyde med elbilene sine. Det viser elbil24s egen undersøkelse fra januar, der vi analyserte svarene fra mer enn tusen elbileiere.

Hele 73,5 prosent gav bilene sine terningkast 5 eller 6. Det var imidlertid enkelte merker som skiller seg ut i positiv retning:

Fire av fem forblir elbileiere

Nå viser en ny undersøkelse utført av TNS Kantar for NAF, at 78 prosent, eller nesten fire av fem elbileiere, sier at også deres neste bil vil være elektrisk.

- For mange kan det være en terskel å bytte ut diesel- eller bensinbilen med elbil. Men når man først har tatt spranget, er det få som vil tilbake, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Undersøkelsen viser videre at kun 15 prosent er usikre på om de skal ha elbil igjen, mens tallet er 36 prosent for eiere av diesel- og bensinbiler.

Skepsis på bygda

Men fortsatt er det mange som er negative til elbil. 28 prosent sier at de er uenig eller svært uenig i at deres neste bil blir en elbil, og totalt er det fortsatt bare 43 prosent som sier at deres neste bil sannsynligvis blir en elbil.

Undersøkelsen avslører at det er store forskjeller mellom by og land, der folk i byene er langt mer positive til elbil enn dem som bor i distriktene. Dette samsvarer med resultatene i en kartlegging som ble foretatt av Adresseavisen nylig. Her kommer det blant annet fram at langt flere er skeptiske til elbiler i kaldt klima på bygdene enn i byene.

- Dette viser nok at elbilen oppfattes av mange i distriktene som en umoden teknologi, hvor verken utvalg, pris eller rekkevidde foreløpig svarer til de behovene man har, sier Sødal.

Forventer tredobling innen 2025

I skrivende stund er det totalt blitt registrert rundt 375.000 elbiler i Norge, ifølge Elbilstatistikk.no. Det utgjør i overkant av 10 prosent av den totale bilparken. Myndighetene har et mål om at alle nybiler som selges i 2025 skal være nullutslippsbiler.

NAF mener at et viktig virkemiddel for å få opp entusiasmen, er å bygge ut ladekapasiteten langs veiene, for å dempe rekkeviddeangsten. Ved månedsskiftet var det 3270 hurtigladere i Norge, 922 av dem ble etablert i 2020.

Ifølge generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu, forventes det å rulle rundt én million elbiler på norske veier i 2025. For å dekke behovet, mener hun at vi trenger 1250 nye hurtigladere i året de neste fem årene.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.