De irriterende plingelydene:

Fisker: - Slik skal vi omgå regelverket

Nye biler er fulle av påbudte varslingslyder. Slik skal Fisker klare å unngå dem – på lovlig vis.

Fisker: - Slik skal vi omgå regelverket
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Fisker Ocean ble nylig prøvekjørt av journalister for første gang, og Elbil24 var til stede i Østerrike for å teste.

Det var under introduksjonen av bilen at dansken Henrik Fisker nærmest beklaget at bilen hadde mange varslingslyder, for både det ene og det andre.

Mest irriterende var varslingen om at du akkurat hadde brutt fartsgrensen, om vi tolket Henrik Fisker riktig.

For i samme åndedrag som han beklaget alle lydene, som fra i år er pålagt, fortalte han også om hvordan man kan unngå dem.

Fartsgrense-varsling

Bare for å forklare litt nærmere, så er det fra i år et EU-direktiv som pålegger nye biler på markedet å varsle deg i det du er i ferd med å bryte fartsgrensen. Dette i form av varslingslyder.

Pålegget gjelder derimot kun de bilene som har skiltgjenkjenning, og dermed til enhver tid vet gjeldende fartsgrense.

La oss da si at du kjører langs en landevei der det er skiltet 80 kilometer i timen. Når trafikken tillater det, så er det dermed naturlig å ligge i – ja, nettopp – omtrent 80 kilometer i timen. Men om du i korte øyeblikk befinner deg i 79 km/t, så er det like naturlig at du i korte øyeblikk kan havne opp mot 81 km/t. Selv med automatisk fartsholder aktivert vil dette skje.

Med de nye varslingssystemene vil du da bli påminnet hver eneste gang du bikker 80 km/t, og inn mot 81 km/t.

Sterk konkurrent: Fisker Ocean skal kjempe mot Tesla Model Y, VW ID.4 og Toyota bZ4X, blant andre.
Sterk konkurrent: Fisker Ocean skal kjempe mot Tesla Model Y, VW ID.4 og Toyota bZ4X, blant andre. Vis mer

Start og stopp

De fleste biler som er levert med et slikt system har også en mulighet for manuelt å skru denne funksjonen av, men så var det nevnte regelverket igjen da. Systemet skrur seg nemlig automatisk på for hver gang du stopper bilen, og starter den igjen.

Bare så det er sagt, så er vi i Elbil24 i høyeste grad tilhenger av utstyr som kan heve trafikksikkerheten, men det kan diskuteres om vi nå er i ferd med å få så mange varslingssystemer i nye biler at vi som brukere av disse bilene er i ferd med å bli immune mot alle varslingslydene.

Vi hører dem, men til slutt overhører vi dem helt ubevisst, og de gir ikke ønsket effekt.

Har løsningen

Men tilbake til Fisker Ocean, for i en bisetning fortalte Henrik Fisker til Elbil24 at de har funnet løsningen på den irritasjonen mange opplever rundt slike varslinger.

Den enkle løsningen ligger nemlig i at man i bilen, og den medfølgende app’en, kan opprette personlige profiler. Som et personlig valg kan du velge at varslingssystemet for den nevnte hastighetsfunksjonen skal skrus av hver gang du starter bilen.

Og vipps, problemet er løst på permanent basis, dersom dette er noe du ønsker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.