Selvkjøring:

Fjær i hatten for BMW

Blir første merke som får tillatelse til å kjøre i 130 km/t på Autobahn uten at du holder hendene på rattet.

BLIR FØRST: BMW har nå fått tillatelse til å kjøre i 130 km/t på Autobahn uten at føreren har hendene på rattet. Foto: BMW
BLIR FØRST: BMW har nå fått tillatelse til å kjøre i 130 km/t på Autobahn uten at føreren har hendene på rattet. Foto: BMW Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Tyske myndigheter har nå godkjent BMWs Autobahn assistant i den nye 5-serien for halvautomatisk kjøring på Autobahn, melder tyske Bimmertoday. Det tillates i hastigheter opptil 130 km/t.

Dette inkluderer da kommende i5, som da blir den første elbilen som får en slik tillatelse på tyske veier.

Kameraer følger med

De fleste nye biler lar deg sette på adaptiv cruisekontroll som gjør at bilen holder hastigheten og eventuelt sakker ned når den tar igjen andre biler, men i Europa er det et krav at man skal holde hendene på rattet, eller at man i hvert fall er nødt til å berøre rattet med jevne mellomrom.

Det trenger du ikke med BMWs nye 5-serie på Autobahn. I stedet har bilene kameraer på innsiden som overvåker føreren og sørger for at hen følger med. Føreren må altså være klar til å ta over styringa til en hver tid, men trenger da ikke å holde fast i rattet.

Systemet har allerede vært i bruk i noen måneder i andre land, som USA. Selv om sjåføren fortsatt har ansvaret, kan bilen selv håndtere styring, hastighet og avstand til andre biler. Systemet fortsetter å fungere så lenge sjåføren holder øynene på veien.

Smart filskifte

Videre vil funksjonen «Lane change assistant» med blikkbekreftelse foreslå filskifte dersom man tar igjen en bil som kjører saktere og det er trygt å skifte fil.

Da trenger føreren bare å kaste et blikk på det aktuelle sidespeilet, så foretar bilen forbikjøringa selv.

Etter forbikjøringa foreslår bilen å legge seg tilbake i fila igjen. Funksjonen fungerer i hastigheter mellom 60–180 km/t.

Som navnet antyder, er den nye Autobahn-assistenten hovedsakelig optimalisert for Autobahn og krever veier uten møtende trafikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.