Enova-støtte til elvarebil

Fjerner støtten til kjøp av elektrisk varebil

Enova: - Nå er det ikke lenger behov for å gi støtte.

INNTIL 50.000 KRONER DYRERE: Når Enova nå kutter støtten til kjøp av elektrisk varebil til 0 kroner, blir det inntil 50.000 kroner dyrere å gå til anskaffelse av en. Foto: Bjørn Eirik Loftås
INNTIL 50.000 KRONER DYRERE: Når Enova nå kutter støtten til kjøp av elektrisk varebil til 0 kroner, blir det inntil 50.000 kroner dyrere å gå til anskaffelse av en. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Utvalget av elektriske varebiler har økt kraftig de siste par årene. Bilene har også blitt både bedre og fått bedre rekkevidde, og dette - sammen med støtte på inntil 50.000 kroner fra Enova, har gjort at interessen for utslippsfrie varebiler er større enn noen gang.

Avslutter ordningen

Tall fra OFV viser at omtrent annenhver varebil som registreres nå, er elektrisk. Samtidig kommer nyheten om at Enova nå fjerner støtten for dem som vurderer å kjøpe elvarebil.

- Bransjens egne tall viser at i andre halvår 2022 var prisene på elvarebiler i snitt lavere enn snittpris for fossile varebiler, og i tillegg er de billigere i drift. Dette viser at det ikke lenger er behov for støtte fra Enova, sier Marie Tranaas Skjærvik, leder for landtransport i Enova.

- Nå er det naturlig at den videre utviklingen drives frem i det kommersielle markedet basert på konkurranse, hjulpet frem av det nye kravet fra 1. januar om nullutslipp for offentlige anskaffelser, fortsetter hun.

Fortsetter etter videoen

Den norske lanseringsvideoen for Ford F-150 Lightning. Vis mer

31.000 har fått støtte

Helt siden 2019 har det gjennom Enova vært mulig å få økonomisk støtte til å kjøpe elektrisk varebil. Den gang utgjorde elektriske varebiler kun 6 prosent av nyregistreringene.

Siden den gang har Enova gitt støtte til kjøp av 31.000 elvarebiler, og totalt 750 millioner kroner har blitt delt ut. Nå er det altså ikke lenger behov for å dele ut mer penger, ifølge statsforetaket.

- Enovas oppdrag har vært å bidra til at elvarebilen har fått fotfeste i markedet. Nå ser vi en høy markedsandel, en kraftig økning i antall bilmodeller og at gjennomsnittsprisen for elvarebiler ligger lavere en konvensjonelle varebiler. Elvarebilen er med andre ord blitt et lønnsomt valg, sier Skjærvik.

- Trolig fortsatt positiv utvikling

Hun tror ikke at fjerning av støtten vil ha noen betydning for salget i tiden som kommer.

- Samlet sett viser utviklingen i markedet for elvarebil at denne biltypen er godt introdusert og vil trolig fortsette å ha en positiv utvikling uten videre støtte fra Enova, sier hun.

Reagerer kraftig på beslutningen

OPPDATERT: Som ventet faller avgjørelsen ikke i god jord i bilbransjen.

- At Enova velger å avvikle all støtte til elektrifiseringen av varebilmarkedet er stikk i strid med regjeringens signaler om utslippskutt fra veitrafikken, sier Ida Krag i Bilimportørenes Landsforening, Unni Berge i Elbilforeningen og Knut Marin Breivik i Norges Bilbransjeforbund.

Uttalelsen kommer i en pressemelding som ble sendt ut i etterkant av at nyheten ble kjent 3. mai.

- Det er fortsatt slik at et stort flertall ikke velger utslippsfritt. Da er ikke jobben gjort, sier Berge.

Hun mener derimot at ordningen burde styrkes, for å sikre 2025-målet om at både personbiler og lette varebiler skal være utslippsfrie. Med en andel på kun 40 prosent pr mai 2023, er varebilmarkedet langt etter på å nå målet, mener Berge.

- Det er så man kan lure på om regjeringen faktisk er klar over hva Enova holder på med, sier hun.

- Om dette kuttet blir stående, er det svært skadelig. Dette bør bli et tema for forhandlingene om Revidert. SV har tidligere vist engasjement for el-varebilene, sier Knut Martin Breivik, avdelingsleder drift og utvikling i Norges Bilbransjeforbund.

Siste mulighet til å søke støtte for elvarebil og biogasskjøretøy er klokka 12, den 31.mai 2023.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.