Toyota bZ4X

Flere detaljer om elbilen Toyota bZ4X

I et intervju med Elbil24 avslører Toyota mye av det vi lurer på.

LANSERT: Toyota viste frem elbilen bZ4X på bilmessen i Shanghai tidligere i april. Foto: Toyota
LANSERT: Toyota viste frem elbilen bZ4X på bilmessen i Shanghai tidligere i april. Foto: Toyota Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Toyota lanserte tidligere i april sin nye elbil, bZ4X. Elbil24 har nå snakket med den europeiske produktsjefen for elbilen, og nå vet vi langt mer enn de få detaljene som ble sluppet på bilmessen i Shanghai.

For der ble bilen først og fremst vist som en designstudie, men en elbil må inneholde langt mer enn bare et godt utseende.

For la oss ta deg gjennom hva bilen skal inneholde, når den dukker opp på norske veier i midten av 2022. Er det nok til endelig å gjøre Toyota til en storselger av batterielektriske biler?

Batterier

Av batterier er det allerede annonsert at Toyota har inngått et samarbeid med Panasonic om produksjon av prismatiske battericeller. Men i presentasjonen fortalte Toyota også at de har inngått et samarbeid med BYD, og Carlucci bekrefter at også dette gjelder batterier.

BYD er en av verdens største batteriprodusenter, og har som kjent lansert sitt Blade-batteri, som er helt fri for kobolt, og som skal være nær skuddsikkert. De har kjørt penetrasjonstester på dem, uten å klare å få dem til å kortslutte og ta fyr.

De virker med andre ord å være brannsikre.

I tillegg er dette celler som ikke behøver å pakkes i moduler før de monteres i bilens batterihus. Disse kan monteres direkte i batterikassen – på fagspråket «cell-to-pack» i stedet for «cell-to-module». Gevinsten er først og fremst plass, vekt og kostnad.

Da vi spør Carlucci om dette samarbeidet gjelder Blade batteriene, vrir han seg i stolen, og vi får et noe flyktig svar. -La oss si at du sier det, fortalte han.

Rekkevidde

Vi var svært spente på hvilken filosofi Toyota har lagt seg på, når det gjelder deres første batterielektriske bil. Har de gått for løsningen med et lite batteri for en relativt urban bil som kan lades ofte, eller har de strukket strikken og laget en bil som også kan duge på lengre turer?

Svaret er at de sikter mot de typiske 50 milene i rekkevidde, som de fleste andre i dette segmentet.

Andrea Carlucci forteller til Elbil24 at rekkeviddene (i flertall) skal ligge i området fra 450 km, til over 500 kilometer for modellen som skal gå lengst. Indirekte forteller han med dette også at det kommer flere utgaver. I stedet for å bekrefte at det kommer flere alternative batterikapasiteter, velger han å svare at «det kommer minst én størrelse». Det er også stor grunn til å tro at cellene fra Panasonic blir med NMC811-kjemi, som har redusert koboltinnhold, frem til det helt koboltfrie Blade-batteriet eventuelt blir å få.

Ladehastighet

Som allerede meldt, har Toyota vært i Norge og forsket på ebiler i kaldt klima. De har sågar gått så langt og tenkt seg bilbruken til en konstruert norsk bilbruker. Carlucci forteller at de blant annet har lært at ladehastighet er et viktig tema, spesielt på kalde dager, og at de har gjort en grundig jobb med tanke på dette.

Han kan foreløpig ikke bekrefte om de går for 400 eller 800 volt ladespenning, men svarer ærlig at de foreløpig ikke har bestemt seg for dette enda.

Han er likevel klar på at bilens funksjon i kaldt klima har stått veldig høyt på prioriteringslista, og at de har lykkes veldig godt med å oppnå liten reduksjon i rekkevidde under vinterlige forhold.

To og firehjulsdrift

Konseptbilen Toyota nå har vist kalles bZ4X. Carlucci bekrefter at bZ er betegnelsen for elbilen, og står for Beyond Zero, som refererer til utslippet. 4-tallet er indikasjon på biltype og størrelse, på samme måte som BMW har sin 1-serie, 2-serie, 3-serie, også videre.

X’en i bZ4X indikerer firehjulsdrift, et system Toyota har laget i samarbeid med Subaru.

Carlucci ønsker i utgangspunktet ikke bekrefte hvorvidt bilen kommer med tojulsdrift, men da han senere blir spurt om den tohjulsdrevne utgaven blir med for- eller bakhjulsdrift, er han rask til å svare at den kommer med forhulsdrift. Dette er forøvrig stikk motsatt av de fleste andre elbiler som er bygget fra bunnen av, som stort sett blir utstyrt med bakhjulsdrift.

Effektivitet

Toyota pleier ikke slurve når de går helhjertet inn for noe. Når det gjelder forbrenningsmotorer er Toyota oppført i Guiness Rekordbok for å ha laget den mest effektive forbrenningsmotoren noensinne. Denne sitter i dag i Toyota Prius og har det man oppgir som termisk virkningsgrad på 42 prosent.

Carlucci opplyser at de også snur enhver stein for å gjøre elbilene så effektive som mulig, og han ser ingen grunn til at de ikke skal bli mest effektive også her. -Det er målet i alt vi driver med, forteller han.

For å oppnå dette må de ikke bare være mest effektiv om sommeren, men også om vinteren.

Sist vi snakket med Carlucci var tidligere i vinter. Han kunne da fortelle at de hadde redefinert måten de skulle lage bil på, og var klare på at de ikke skulle gå i samme fella som enkelte andre produsenter av elbiler.

-Vi har nå laget bilen rundt programvaren. Det er den eneste rette måten for en elbil, fortalte han dengang.

bZ-serien til Toyota vil naturligvis alltid være oppkoblet, ha nett-tilgang, støtter OTA-oppdateringer, og alt det som forventes av en elbil anno 2022.

Helt eller halvt ratt

Toyota fikk mye oppmerksomhet rundt formen på rattet, på samme måte som Tesla fikk da de lanserte oppgraderte Model S og X. Sannheten er at slike ratt er blitt vist på konseptbiler i flere år fra forskjellige produsenter, men først nå begynner noen av dem å leke med tanken på realisering.

Løsningen dukker opp samtidig som flere for alvor begynner å snakke om steer-by-wire, altså full elektrisk styring uten noen form for mekanisk tilkobling.

Teknologien er ikke avansert i det hele tatt, men sikkerheten må ivaretas. For hva skjer om man får teknisk feil i en krets som omhandler styringen? Dette er den største frykten, og regelverket har til nå ikke akseptert løsningen på produksjonsmodeller.

Derfor vil også Toyota tilby bZ4X med ordinært ratt, og etter alt å dømme tradisjonell styremekanisme, men Toyota har likevel sendt ut signalet om at de er klar for elektrisk styring så snart myndighetene tillater det.

Bilen er på mange måter en slags batterielektrisk RAV4-versjon, og kommer på markedet i midten av 2022. Den skal da ut og konkurrere med biler som VW ID.4, Skoda Enyaq, Tesla Model Y, og deres like.

Foreløpig er det naturlig nok ikke satt noen pris på bilen, men importøren er realist, og forteller at de uansett må ha konkurransedyktige priser målt opp mot de gjeldende konkurrentene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.