Personlige bilskilt

Flere er forbudt, men snart har disse dratt inn 50 millioner

Tusenvis vil fremdeles kjøpe skiltene.

Daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fikk mye av æren for innføringen av skiltene, som egentlig var et forslag fra KrF. Skiltet må bestå av mellom to og sju tegn inkludert mellomrom. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fikk mye av æren for innføringen av skiltene, som egentlig var et forslag fra KrF. Skiltet må bestå av mellom to og sju tegn inkludert mellomrom. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

Til og med mai i år var det solgt 8.358 personlige bilskilt her i landet siden det ble åpnet for slike skilt sommeren 2017.

Interessen var størst det første året med 5.036 solgte skilt.

Nå ligger salget på vel 1.000 skilt i året, skriver Stavanger Aftenblad.

49 millioner i pluss

Når 2020 er omme regner Statens vegvesen med et overskudd på 49 millioner kroner fra ordningen siden 2017.

Overskuddet går til arbeidet med nasjonale trafikksikkerhetskampanjer – i tråd med Stortingets vedtak.

Stortinget stemte enstemmig for ordningen i desember 2014 etter et forslag fra Kristelig Folkeparti.

Forbudte skilt

Selv om personlige skilt er populære blant bilister og har gitt god inntjening for Statens vegvesen, er det ikke alle skilt som får se dagens lys.

Dinside har tidligere skrevet om bilskiltene som ikke ble godkjent. Noen eksempler er:

  • FUCKMDG
  • MDMA
  • ONA9

«Den som søker om personlig kjennemerke er ansvarlig for å velge en tegnkombinasjon som etter alminnelig oppfatning ikke er støtende, eller på annen måte medfører ulempe for noen. Ved vurderingen av om en tegnkombinasjon medfører ulempe for noen, skal det blant annet tas hensyn til immaterielle rettigheter som varemerke eller firmanavn.»

Slik lyder paragraf 2a-2 (5) i forskriftsteksten om personlige kjennemerker til bil, om utforming og innhold.

Ord forbundet med menneskets bakdel har vært veldig populære, ifølge Vegvesenets liste. Verken AHOLE, ANALHØL, ASS eller MYASS har blitt godkjent. Selv om ASSMAN - bilskiltet kjent fra TV-serien Seinfeldt - faktisk har gått gjennom sensuren.

- Vil utvide ordningen

Ketil Solvik-Olsen (Frp) fikk æren av å innføre ordningen som samferdselsminister i juni 2017.

Knut Arild Hareide (KrF), som i dag er samferdselsminister, reagerte etter innføringen på at Frp fikk æren for KrFs idé.

Han beskriver i dag ordningen som en suksess

– Mange har stor interesse for biler og er opptatte av at bilskiltene skal være tidsriktige, enten det er et personlig bilskilt eller til veteranbiler. Derfor jobber vi videre med å utvide ordningen, til glede for alle bilister, men kanskje spesielt de som har biler som flott hobby, sier Hareide.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.