Elbilsalget øker, men:

Flere er negative: - Kan bli en utfordring

Kvinner er mer positive til elbil enn menn.

FAVORITTER: Tre elektriske biler er blant favorittene som nevnes i forkant av kåringen av årets bil, som finner sted i Geneve i mars. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): - Andelen som skal ha elbil som sin neste bil, holder seg på 35 prosent. Det er overraskende at ikke flere svarer bekreftende i år, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Elbilsalget øker og hittil i år utgjør elbiler halvparten av nye biler som kjøpes.

Likevel viser en ny, landsrepresentativ undersøkelse InFact har gjort på oppdrag fra NAF, at det ikke er flere som oppgir at de vil velge elbil neste gang de kjøper bil, enn det var på samme tid i fjor.

Snarere tvert imot.

1 av 3 skal ikke ha elbil

29 prosent oppgir at de ikke skal ha elbil. Det er omtrent som i fjor.

Bak disse tallene viser det seg imidlertid at den andelen som er aller mest negative til å skaffe seg elbil, har økt fra 12 prosent i 2019 til 22 prosent i 2020.

- Dette kan bli en utfordring for myndighetene, som har vedtatt et mål om at alle nye biler skal være nullutslippsbiler i 2025, sier Sødal.

- De siste bilkjøperne kan bli vanskelige å nå, legger han til.

Myndighetene må handle

Undersøkelsen viser at rundt en tredel er likegyldige eller i tvil om elbil. Sødal tror at myndighetene nå må gjøre to ting om de ønsker å få flere til å velge elektrisk:

- Det ene er å ikke kutte i avgiftsfordelene for elbiler for tidlig. Elbiler har verken moms eller engangsavgift.

- Mange av de som skaffet seg elbil først er de med god råd. Å innføre 25 prosent moms på elbil vil gjøre at de som vurderer elbil nå vil få en ekstraregning som andre ikke har fått, sier Sødal.

- Det andre er å få opp en ladeinfrastruktur som står i sammenheng med bilparken. Vi har sett at elbilparken vokser raskere enn det ladeinfrastrukturen gjør, både i antall ladere og i hvor sterke de er. Mange av de nye bilene kan lade på høy effekt. Mange opplever ladekø og ladere som ikke virker. Derfor trenger vi både flere og sterkere hurtigladere, sier Sødal.

- Lade når du stopper

En snarvei til effektiv lading kan være at Norge får flere destinasjonsladere.

Dette er ladere som står klar når du kommer til en butikk, gatekjøkken, hotell eller campingplass.

- Filosofien er at du lader når du stopper, framfor å stoppe for å lade, sier Nils Sødal.

NAF har derfor bedt myndighetene om å utvide den lovede støtteordning for ladere i borettslag og parkeringsanlegg til å også inkludere destinasjonsladere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.