Billån:

Flere får avslag

Opptil dobbelt så mange får nå «nei» til bilfinansiering.

TØFFERE TIDER: Enkelte bilfinansieringsselskaper melder nå om at andelen avslag nesten er doblet. Foto: Shutterstock / NTB
TØFFERE TIDER: Enkelte bilfinansieringsselskaper melder nå om at andelen avslag nesten er doblet. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det er tøffe tider vi lever i, der mye har blitt dyrere og renta i tillegg er skrudd opp flere hakk nettopp for å demme opp mot høy inflasjon. Dermed har norske låntakere fått kraftig økte utgifter på relativt kort tid.

Fra 1. juli ble også utlånsforskriften endret, slik at billån nå også skal telle med når bankene vurderer total lånebelastning, som ikke kan overstige mer enn fem ganger årlig inntekt i husstanden.

Bransjenettstedet Bilbransje24 (krever abonnement) melder nå at det gis langt flere avslag på billån enn før.

– Mens vi tidligere godkjente 9 av 10 søknader, er det nå nærmere 8 av 10, sier kommersiell direktør Trond Brakken i Santander til nettstedet.

Ifølge Bilbransje24s kilder er det ikke fem-ganger-inntekt-kravet som først og fremst feller lånesøknadene, men bankene er også pliktig til å «stressteste» økonomien til lånesøkeren, ved å se for seg en rente som er tre prosentpoeng høyere enn dagens, og da faller mange igjennom.

Hos Santander har andelen avslag altså økt fra 10 til rundt 20 prosent, og også Nordea ser at de i enkelte kundesegmenter nå avviser rundt 50 prosent flere lånesøknader enn før. Samtidig understreker Trond Nyhus i Nordea overfor Bilbransje24 at selskapet har tradisjon for å være mer restriktive enn andre med tanke på å innvilge finansiering.

Mer om

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.