Blir antakelig lovlig:

- Flere fordeler med Tesla-rattet

Nederlandske trafikkmyndigheter forventer at rektangulære ratt kommer til å bli en trend.

KAN BLI REALITET: EU utelukker ikke at det firkantede Tesla-rattet er innenfor gjeldende lovgivning. Amerikanske myndigheter er foreløpig tilbakeholdne. Foto: Tesla
KAN BLI REALITET: EU utelukker ikke at det firkantede Tesla-rattet er innenfor gjeldende lovgivning. Amerikanske myndigheter er foreløpig tilbakeholdne. Foto: Tesla Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): Må et bilratt være rundt, eller tilnærmet rundt for å bli godkjent? Ja, hevder den amerikanske juridiske organisasjonen HG.org.

Nei, ikke i Europa, sier Statens vegvesen til Elbil24. De viser til det europeiske ECE-regulativ 79, som de hevder ikke sier et ord om at rattet må være rundt.

Amerikanske myndigheter ber om mer informasjon fra Tesla før de vil ta stilling til saken.

Genialt eller livsfarlig?

Debatten startet med at Tesla nylig viste fram bilder av oppdaterte Model X og S som er ventet på markedet mot slutten av året. Det var spesielt én detalj publikum bet seg merke i: Rattet. Det er flatt i bunn og mangler buen i toppen, noe som får det til å minne mer om en flystikke enn et tradisjonelt bilratt.

Fra Teslas forhåndsomtale av den nye styreinnretningen som de har kalt Yoke Steering. (skjermdump)
Fra Teslas forhåndsomtale av den nye styreinnretningen som de har kalt Yoke Steering. (skjermdump) Vis mer

De påfølgende dagene har debatten gått varmt på nett og sosiale medier. Svært mange bileksperter har stilt seg kritiske til løsningen. Enkelte har uttalt at et ratt uten 360-graders grep vil være direkte farlig i mange situasjoner, og har stemplet rattet som en PR-jippo som aldri kommer til å se dagens lys.

VALGFRITT: Du skal selv kunne velge om du vil ha bilen levert med Yoke eller tradisjonelt ratt. Foto: Tesla
VALGFRITT: Du skal selv kunne velge om du vil ha bilen levert med Yoke eller tradisjonelt ratt. Foto: Tesla Vis mer

Tar rattet i forsvar: - Åpner for alternative former

Etter å ha saumfart regelverket i EU, har nå flere kommet på banen og tatt rattet i forsvar. Sist ut er RDW, som best kan beskrives som Nederlands svar på Statens vegvesen.

Til den nederlandske avisen RTL Nieuws har de langt på vei godkjent rattet for bruk i Nederland, som følger det samme regelverket som resten av EU - og Norge.

Formen på rattet er ikke foreskrevet i EU- eller UNECE-lovgivningen, uttaler RDW til avisen, og legger til at lovgivningen bevisst bruker benevnelsen «steering control» (styrekontroll). Det gir rom for alternative former, ifølge RDW.

Samtidig peker de på at det kan være flere fordeler med et ratt som ikke er helt rundt, og trekker blant annet fram at mange biler allerede har et ratt som er flatt i bunnen. Det gjør det ikke bare lettere for sjåføren å sette seg inn, det gjør det også lettere å gjenkjenne rattets posisjon, ifølge RDW.

Antall omdreininger fra full venstre til full høyre er heller ikke regulert. Så lenge dette er fra -90 til +90 grader, er det ingen grunn til at du skal ha en øvre kant. Da vil to håndtak være tilstrekkelig, hevder de.

FLAT BUNN: Flere biler, blant annet enkelte Porsche-modeller, Volkswagen Golf GTI og Audi R8 (bildet) har ratt som er utflatet nederst. Foto: Jamieson Pothecary
FLAT BUNN: Flere biler, blant annet enkelte Porsche-modeller, Volkswagen Golf GTI og Audi R8 (bildet) har ratt som er utflatet nederst. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Redaksjonssjef i Elbil24, Fred Magne Skillebæk, sier seg enig.

- Vi har alle lært å holde hendene i en tilnærmet «kvart på tre», eller «ti på to»-posisjon på rattet da vi tok førerkortet. Med et slikt ratt blir vi forhindret fra å holde feil rattgrep i like stor grad som på et rundt ratt, trekker Skillebæk frem.

Siste ord neppe sagt

I mellomtiden har amerikanske trafikkmyndigheter henvendt seg til Tesla og bedt om en inngående forklaring på hvordan de ser for seg at rattet skal fungere i praksis - og ikke minst sikkerheten, før de vil si noe mer om lovligheten.

Siste ord er med andre ord ikke sagt i denne saken. Bli med og luft dine synspunkter i avstemningen og debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.