Elbiler i vekst

Flere med lavere inntekt kjøper elbil

- Dette virker. Snart kan alle velge elbil.

ELBIL vs BENSIN: Hva er best? Vi har testet! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få gunstige fordeler ved å melde deg inn i Elbil24 PRO!

(Elbil24): Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at den prosentvise veksten i elbilandelen blant nye personbiler er størst blant de som har lav eller middels inntekt.

- Elbilpolitikken virker. Ser vi på de med lavere inntekt, øker elbilandelen fra 2018 til 2019 mer enn det gjør for de med høyere inntekt, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening.

SSB har publisert tall for nyregistrerte personbiler og inntektsnivå blant nybilkjøperne.

Utregninger Norsk elbilforening har gjort, viser at elbilandelen har økt med 32 prosent fra 2018 til 2019 for de med lavest inntekt.

Blant de med middels inntekt økte den med 38 prosent, og blant de med høyest inntekt har andelen økt med 28 prosent i samme periode.

- Snart kan alle velge elbil

Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening. Foto: Aksel Jermstad/Norsk elbilforening.
Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening. Foto: Aksel Jermstad/Norsk elbilforening. Vis mer

Selv fokuserer SSB på antall elbiler og at de ti prosentene av befolkningen med best råd kjøper fire av ti nye elbiler.

- Du trenger ikke å være forsker for å forstå at folk med vanlig inntekt oftere velger bruktbil.

- Men når stadig flere elbiler selges i nybilmarkedet, blir det etter hvert flere elbiler tilgjengelig i bruktbil­markedet slik at alle kan velge elbil, sier Bu.

Hun mener SSBs undersøkelse viser at elbil fremdeles er et for kostbart valg for mange.

Da blir det feil å legge avgifter på bilene, sier Bu - og viser til at enkelte politikere nå foreslår avgifter på elbil.

- Det er avgjørende at elbil­politikken må få virke lenger slik at folk over hele landet og folk med vanlig inntekt får nyte godt av den. Fritak fra kjøpsavgifter gjør at stadig flere kan velge elbil.

- Avgiftsfritakene er viktige å beholde fordi elbilene allerede er for dyre for mange, sier Bu.

  • Les videre under bildet!
BRUKTE ELBILER: 3 av 4 kjøper bruktbil. Når stadig flere elbiler selges i nybilmarkedet, blir det etter hvert flere elbiler tilgjengelig i bruktbilmarkedet slik at alle kan velge elbil. Foto: Nadia Frantsen/Norsk elbilforening.
BRUKTE ELBILER: 3 av 4 kjøper bruktbil. Når stadig flere elbiler selges i nybilmarkedet, blir det etter hvert flere elbiler tilgjengelig i bruktbilmarkedet slik at alle kan velge elbil. Foto: Nadia Frantsen/Norsk elbilforening. Vis mer

Drivstoffsalget synker

SSB sine tall viser at salget av bilbensin minsket med 5,5 prosent og endte på vel 1 milliard liter i 2019. Til sammenlikning minsket salget av autodiesel med 2,5 prosent og endte på snaut 3 milliarder liter.

Statistikken over salg av petroleumsprodukt de siste ti årene viser at salget av diesel til biler økte fram til 2016, men har de siste årene blitt redusert. Salget av bilbensin har minsket gjennom hele perioden. Samlet salg av bensin og diesel til biler har gått ned med 4,7 prosent siden 2010.

Trenden er imidlertid enda bedre, påpeker Bu overfor Elbil24.

- Statistikk jeg sitter på viser at salget av bensin og diesel til transport har sunket med 9,6 prosent fra januar 2017 til januar 2020. Det er SSBs egne tall, sier Bu.

- Og disse tallene er veldig oppløftende. Nær ti prosent av alle personbiler i Norge er nå elbiler. Det betyr grovt regnet at bensin- og dieselbilsalget nå skal være ti prosent lavere, legger Bu til.

Samtidig som salget av drivstoff synker, øker personbilbestanden. Ved utgangen av 2019 var det 2,8 millioner personbiler i Norge - en økning på 8,9 prosent siden 2014 og 1,7 prosent det siste året.

261.000 av disse var elbiler - en økning på 33,4 prosent fra 2018-2019.

- Noe kan selvsagt forklares med befolkningsveksten, men dette er utvilsomt positivt, avslutter Bu.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.