Rundkjøringer

Før smalt det ofte her. Nå har ting skjedd

Tro det eller ei: Norske sjåfører takler rundkjøringer bedre, viser skadestatistikk.

Bruk av blinklys til venstre før rundkjøring vekker debatt. Foto: If.
Bruk av blinklys til venstre før rundkjøring vekker debatt. Foto: If. Vis mer

Kampanjetilbud på Elbil24 PRO – kun 1 krone!

Få gunstige fordeler ved å melde deg inn i Elbil24 PRO!

(Elbil24): De siste to-tre årene har det vært en markant nedgang i antall ulykker i rundkjøringer her i landet, viser skadetall fra Finans Norge.

Mens det til sammenligning var 4225 skadetilfeller i 2013, var det 2630 i fjor og 2506 i 2018.

Tidligere har ulykkestallene ligget rundt 3500 årlig.

- Dette er en gledelig utvikling. Å kjøre i rundkjøring er vel så mye en sosial ferdighet som en trafikkteknisk øvelse, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Opphetet debatt

- Rundkjøringer ble i sin tid ble innført for å senke skaderisikoen i kryss og få til bedre trafikkflyt. Likevel er det like viktig her som på en motorvei å følge godt med, få god oversikt og vise aktsomhet, både for andre kjøretøyer, fotgjengere og syklister, sier han.

Selv om skadetallene går ned, er temaet «hvordan kjøre riktig i rundkjøring» egnet til å skape opphetet debatt i nettavisenes kommentarfelter og ødelegge stemningen i ethvert familieselskap.

- Å diskutere «blinke eller ikke blinke til venstre før rundkjøring» på skogstur kan antenne skogbrann, sier Sigmund Clementz i If.

Han forteller at her går det et skarpt skille i den norske befolkning: De som tok sertifikatet før eller etter anbefalingen om å blinke inn i rundkjøringen ble innført.

Blinke til venstre?

Foto: If
Foto: If Vis mer

I trafikkreglene finnes det ikke noe skrevet krav om bruk av blinklys til venstre i en rundkjøring.

I enkelte tilfeller kan slik tegngiving likevel være nyttig informasjon for andre trafikanter, påpeker Statens vegvesen.

- Selv om det nok føles uvant å blinke for en del, vet vi at blant andre yrkessjåfører setter stor pris på tilleggsinformasjonen dette gir i trafikksituasjonen. Hemmeligheten til god flyt i rundkjøringer er at andre skjønner hva du skal gjøre på et så tidlig tidspunkt som mulig.

- Gjennom å senke farten, feltplassering og tegngivning gir du signaler til andre i trafikken. I noen situasjoner kan faktisk blikkontakt og bruk av håndbevegelser løse oppgaver i en rundkjøring. Det tror jeg mange har opplevd selv, sier Clementz.