Elbilsalget i Europa:

Forbi diesel for første gang

I juni ble det solgt flere elbiler enn dieselbiler i EU, viser nye tall.

MILEPÆL: I juni ble det for første gang solgt flere elbiler enn dieselbiler i EU. Foto: Shutterstock / NTB
MILEPÆL: I juni ble det for første gang solgt flere elbiler enn dieselbiler i EU. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Hittil i år har drøye 83 prosent av nye personbiler vært elektriske her i Norge, men en så høy andel er helt unikt i internasjonal sammenheng.

Her har staten lenge gitt insentiver til å kjøpe elbil, og med mange elbiler på norske veier har det også gjort at vi har fått et godt utbygd ladenettverk, som igjen gjør at flere velger elbil når de kjøper ny bil.

Slik er ikke situasjonen i mange andre land – i enkelte selges det knapt elbiler.

Passerer diesel

Det ble allikevel en milepæl i juni, viser tall fra Acea (European Automobile Manufacturers' Association), for det var den første måneden det ble solgt flere elbiler enn dieselbiler i EU.

Andelen elbiler klatret nemlig opp til 15,1 prosent og gikk da forbi diesel, som stod for 13,4 prosent av salget. I juni 2022, altså året før, var elbilandelen bare 10,7 prosent.

Fremdeles er det bensinbiler det selges mest av (36,3 prosent), mens hybridbilene står for 24,3 prosent av salget.

Slik er salget i nabolandene

Hittil i år er altså elbilandelen på hele 83,1 prosent av det totale personbilsalget her til lands.

I Sverige viser Aceas tall at elbilene står for 37,3 prosent av bilsalget første halvår og er dermed den mest populære drivlinjen også der (opp fra 27,6 prosent første halvår 2022), mens elbiler i Danmark står for 31 prosent av totalsalget (16,5 prosent H1 2022). Der selges det imidlertid enda litt flere bensinbiler.

Også i Finland selges det nå flest elbiler. Der de stod for 13,7% av markedet første halvår 2022, og dermed var bak både hybrid, bensin og plug-in hybrid, er markedsandelen nå på 32,7 prosent og dermed størst av samtlige.

Europeiske land der elbilandelen er svært lav inkluderer blant annet Kroatia (2,8%), Tsjekkia (2,6%), Slovakia (2,4%), Italia (3,9%), Polen (3,6%) og Spania (4,7%).

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.