Bilvask:

Forbudt i Sverige - fredes i Norge

Det vil ikke bli innført forbud mot å vaske bilen hjemme.

Bilvask hjemme på gårdsplassen er forbudt flere steder i Sverige. Liknende forbud er uaktuelt i Norge. Foto: NTB scanpix.
Bilvask hjemme på gårdsplassen er forbudt flere steder i Sverige. Liknende forbud er uaktuelt i Norge. Foto: NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få gunstige fordeler ved å melde deg inn i Elbil24 PRO!

(Elbil24): Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) kommer ikke til å innføre forbud mot å vaske bilen hjemme.

Det ble klart etter at han i Stortinget svarte kort og konsist «ja» på et skriftlig spørsmål fra Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

Det Vedum ville ha svar på, var:

«Kan statsråden slå fast at regjeringen ikke kommer til å innføre forbud eller innstramming i regelverket for vask av egen bil eller kjøretøy?»

Elbil24 har tidligere skrevet om at bransjeorganisasjoner ønsker strengere krav til bilvask i Norge.

I Sverige har flere kommuner innført forbud mot å vaske bilen hjemme på gårdsplassen. Også Tyskland har innført forbud, mens det i Danmark frarådes bilvask på privat grunn.

Årsaken er de miljøskadelige stoffene i vaskemidlene som renner ut i bakken.

Uaktuelt

Da Elbil24 snakket med Miljødirektoratet for knappe tre uker siden, var de klar på at et forbud aldri har vært aktuelt i Norge.

- Vi har ikke hatt til vurdering et eventuelt forbud mot vask av bil på privat grunn. I Norge har vi ingen særskilt regulering av bilvask hjemme på gårdsplassen, sa Heidi Morka i Miljødirektoratet til Elbil24.

Nå bekrefter altså klima- og miljøminister at bilvask hjemme på gårdsplassen kan fortsette som før. Dette til tross for at temaet er hyppig debattert.

Miljødirektoratet har tidligere anbefalt å vaske bilen i haller fremfor hjemme på gårdsplassen, fordi hallene har har systemer for å samle opp mye av forurensningen som kommer fra bilene og fra vaskemidlene.

Virke Servicehandel, Fellestiltakene LO-Virke, Fellesforbundet og Handel og Kontor i Norge startet nylig en kampanje for å sikre at du som forbruker kan vaske bilen og samtidig unngå å velge feil vaskehall.

10.000 i bot

Samtidig trenger man bare å krysse grensen for å finne langt strengere krav. I Sverige fastslo daværende miljøminister Karolina Skog (MP) i 2017 at kommunene kan forby bilvask på gaten.

Flere kommuner har valgt å innføre forbud. I Jönköping kan man straffes med bøter på inntil 10.000 kroner om forbudet brytes.

- Vaskevannet inneholder blant annet dekkpartikler, olje- og drivstoffrester, veirester, giftige tungmetaller og tensider, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Når dette vannet renner ned i sluk og andre avløp, kan det ende opp med å forurense og skade både dyr, planter og drikkevannet, advarer kommunen.

I Norge har man tro på at nøkkelen ikke er å endre folks vaskevaner, men å gjøre noe med produktene og stoffene de inneholder.

- Noen stoffer er så ille at bruken skal ut. I Norge har vi en politisk vedtatt liste med stoffer der målet er stans i bruk og utslipp, sier Morka i Miljødirektoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.