Bilvask:

Forbudt i Sverige - fredes i Norge

Det vil ikke bli innført forbud mot å vaske bilen hjemme.

Bilvask hjemme på gårdsplassen er forbudt flere steder i Sverige. Liknende forbud er uaktuelt i Norge. Foto: NTB scanpix.
Bilvask hjemme på gårdsplassen er forbudt flere steder i Sverige. Liknende forbud er uaktuelt i Norge. Foto: NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få gunstige fordeler ved å melde deg inn i Elbil24 PRO!

(Elbil24): Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) kommer ikke til å innføre forbud mot å vaske bilen hjemme.

Det ble klart etter at han i Stortinget svarte kort og konsist «ja» på et skriftlig spørsmål fra Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

Det Vedum ville ha svar på, var:

«Kan statsråden slå fast at regjeringen ikke kommer til å innføre forbud eller innstramming i regelverket for vask av egen bil eller kjøretøy?»

Elbil24 har tidligere skrevet om at bransjeorganisasjoner ønsker strengere krav til bilvask i Norge.

I Sverige har flere kommuner innført forbud mot å vaske bilen hjemme på gårdsplassen. Også Tyskland har innført forbud, mens det i Danmark frarådes bilvask på privat grunn.

Årsaken er de miljøskadelige stoffene i vaskemidlene som renner ut i bakken.

Uaktuelt

Da Elbil24 snakket med Miljødirektoratet for knappe tre uker siden, var de klar på at et forbud aldri har vært aktuelt i Norge.

- Vi har ikke hatt til vurdering et eventuelt forbud mot vask av bil på privat grunn. I Norge har vi ingen særskilt regulering av bilvask hjemme på gårdsplassen, sa Heidi Morka i Miljødirektoratet til Elbil24.

Nå bekrefter altså klima- og miljøminister at bilvask hjemme på gårdsplassen kan fortsette som før. Dette til tross for at temaet er hyppig debattert.

Miljødirektoratet har tidligere anbefalt å vaske bilen i haller fremfor hjemme på gårdsplassen, fordi hallene har har systemer for å samle opp mye av forurensningen som kommer fra bilene og fra vaskemidlene.

Virke Servicehandel, Fellestiltakene LO-Virke, Fellesforbundet og Handel og Kontor i Norge startet nylig en kampanje for å sikre at du som forbruker kan vaske bilen og samtidig unngå å velge feil vaskehall.

10.000 i bot

Samtidig trenger man bare å krysse grensen for å finne langt strengere krav. I Sverige fastslo daværende miljøminister Karolina Skog (MP) i 2017 at kommunene kan forby bilvask på gaten.

Flere kommuner har valgt å innføre forbud. I Jönköping kan man straffes med bøter på inntil 10.000 kroner om forbudet brytes.

- Vaskevannet inneholder blant annet dekkpartikler, olje- og drivstoffrester, veirester, giftige tungmetaller og tensider, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Når dette vannet renner ned i sluk og andre avløp, kan det ende opp med å forurense og skade både dyr, planter og drikkevannet, advarer kommunen.

I Norge har man tro på at nøkkelen ikke er å endre folks vaskevaner, men å gjøre noe med produktene og stoffene de inneholder.

- Noen stoffer er så ille at bruken skal ut. I Norge har vi en politisk vedtatt liste med stoffer der målet er stans i bruk og utslipp, sier Morka i Miljødirektoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer